hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Jó-e a csecsemőknek a paracetamol?

Egy friss új-zélandi kutatás szerint a csecsemőknek adott paracetamol megkétszerezi az asztma későbbi kialakulásának veszélyét, és megtöbbszörözi más allergiás betegségek kockázatát is.

A paracetamol testi változásokat okoz?

Nagy-Britanniában a gyermekkori asztma előfordulása ma háromszor olyan gyakori, mint az 50-es években volt, és az 5,4 millió asztmás brit közül 1,1 millió gyermek. A kutatók úgy gondolják, hogy ebben a növekedésben szerepe lehet annak is, hogy egyre több szülő ad gyermekének paracetamolt láz- vagy fájdalomcsillapítás céljából.

A lázcsillapító paracetamol növelheti az asztma és az allergia későbbi kialakulásának veszélyét

Az Otago University kutatása során, amelyet Julian Crane professzor vezetett, 1500 gyermeket követtek csecsemőkorától 6 éves koráig. A Clinical and Experimental Allergy című folyóiratban megjelent közlemény arról számolt be, hogy azoknál a gyermekeknél, akik 15 hónapos korukig paracetamolt kaptak – azaz a gyermekek 90 százalékánál – kétszeres volt az asztma, és háromszoros a szénanátha kockázata. Az ok nem ismert, azonban egyesek azt feltételezik, hogy a paracetamol olyan testi változásokat okoz a gyermekekben, amelyek hajlamosabbá teszik őket bizonyos gyulladásokra és az allergiára.

Nem javasolja, hogy ne használjanak paracetamolt

Crane professzor azonban hangsúlyozta, hogy ez a vizsgálat nem igazolt ok-okozati kapcsolatot a paracetamol és allergiás hajlam között, ehhez még további klinikai tanulmányok szükségesek. Hozzátette, hogy nem javasolná a szülőknek, hogy ne használjanak paracetamolt, mivel a gyógyszer előnyei jóval nagyobb súllyal esnek a latba, mint a kockázatai.

A csecsemők és kisgyermekek körében a paracetamol messze a leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító azóta, mióta ismert, hogy ebben a korban az aszpirin, ha ritkán is, de Reye szindrómát okozhat, ami halálos is lehet.

A paracetamol és az allergia kapcsolatáról már két évvel ezelőtt is megjelent a Lancetben egy tanulmány, amely szerint 6–7 évesekben mintegy 50 százalékkal növelte az asztmás légzés előfordulását.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink