hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Az aszpirin javítja az emlőrákot túlélők esélyeit

Azok az emlőrákjukból egyszer már sikeresen felgyógyult nők, akik aszpirint szedtek, kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg, közölték amerikai kutatók kedden a Journal of Clinical Oncology című szaklapban megjelent tanulmányukban. 
„Ez az első tanulmány, amely megállapította, hogy az aszpirin jelentősen csökkenti a rák továbbterjedésének vagy a halálozásnak a kockázatát” – mondta Michelle Holmes kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.
 
A 4164 ápolónő részvételével lefolytatott tanulmány 1976-ban kezdődött és 2006-ig tartott. Ez alatt az idő alatt 341 nő halt meg emlőrákban. A vizsgálat eredménye szerint azoknál a nőknél, akik hetente két-öt alkalommal vettek be aszpirint 71 százalékkal csökkent az emlőrák miatti halálozás kockázata és 60 százalékkal csökkent az áttétek valószínűsége. Heti hat-hét aszpirin szedése esetén nem voltak jobbak az eredmények: az emlőrák miatti halálozás kockázata ilyenkor 64, az áttétek valószínűsége 43 százalékkal csökkent. Az aszpirin hatásos volt mind az ösztrogén-pozitív, mind az ösztrogén-negatív emlőrákokban.
 
A nők többsége kis dózisban szedte az aszpirint a szívroham és a szélütés megelőzésére. A felmérés alapján úgy tűnik, hogy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyag, például az ibuprofen is csökkentette az emlőrákhoz köthető kockázatot, a paracetamol azonban nem. Ezekkel a szerekkel kapcsolatban azonban nem állt rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjanak le.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés