hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Jó alvással a függőség ellen

Az alvást segítő orexin-blokkolók az addikció kezelésében is hasznosak lehetnek: gátolják a függőséget kialakító tanulási mechanizmust.

A Scientific American Magazin júliusi számában Christine Soares bemutatja az orexinek szerepét az alvásban és a függőség kialakulásában.

Az orexinek agyi peptidhormonok, az alvás és a táplálkozás szabályozásában működnek közre az ellentétes hatású melaninkoncentráló hormonnal váltott üzemmódban.

Az alvás és az addikció kapcsolatára az hívta fel a figyelmet, hogy kiderült: a stimulánssal kezelt narkolepsziások, ellentétben a többi amfetamin-fogyasztóval, nem válnak függővé.

A múlt évezred végére a tudósok megfejtették a narkolepszia genetikai hátterét: megtalálták az orexinkódoló, illetve az orexinreceptor-kódoló gének mutációit: a narkolepsziásokban vagy nincs orexin, vagy annak receptora hibás.

Az orexin-jelútvonalat gátló szerek – amelyek a jelenlegi szereknél természetesebben segíthetnék az alvást – tesztelése azóta klinikai stádiumba lépett. Ezeknek a kísérleteknek a kapcsán derült fény arra, hogy az orexin-blokkolóval együtt adott amfetamin kevesebb dopamin felszabadulását eredményezi, így a dopamin-receptorok függőséget eredményező deregulációja sem következik be.

Patkánykísérletekben az is kiderült, hogy orexinreceptor-antagonistával együtt adott nikotin nem váltott ki relapszust korábban nikotinfüggő állatokban, illetve az orexin-blokkolás a függőségről való „letanulást” is segíti.

Jelenleg az orexinblokkolókat csak alvászavar kezelésére akarják törzskönyveztetni, azonban a kutatók azt mondják, ezek a szerek megoldhatják például az alkoholfüggők alvásproblémáit is, ami egyébként a visszaesés egyik legfontosabb oka.

És az is elképzelhető, hogy az orexinblokkolók lesznek az első olyan altatók, amelyek garantáltan nem váltanak ki függőséget.

 

 - medicalonlie -

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink