hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Jó a hírük a katonaorvosainknak

Beszélgetés Svéd László orvos vezérőrnaggyal

Azt mondja, nem készült vezetőnek. Több mint tíz éve mégis ő a Magyar Honvédség, illetve a Honvéd Vezérkar egészségügyi csoportfőnöke. Ez idő alatt nemcsak a hadsereg, de a katona-egészségügyi szolgálat is sokat karcsúsodott. Megszűnt két komplett kórház, számos tábori intézet és nem utolsósorban nyolcszáz dolgozó állása. És az átszervezéseknek még mindig nincs vége.

Előző számunk zárásakor éppen kitört az iraki háború. Nem tudni, hogyan alakul a helyzet, mire ez a lapszám az olvasó kezébe kerül, mint ahogyan azt sem, hogy bevetnek-e a harcok során vegyi vagy biológiai fegyvereket. Törökország nyilván tart ettől, hiszen himlővakcinát kért tőlünk, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg.

– Az ilyesmit nyilván nem verik nagydobra. De a törökök is tudják, hogy Magyarországnak vannak készletei himlővakcinából is.

Miből még?

– Pestis-, kolera-, diftériavakcinából is tartalékolunk. De a himlőoltásnak azért vannak veszélyei. Tekintettel arra, hogy ez egy régi anyag, a szövődmények súlyosak lehetnek. Magyarországon 34 éves kor alatt nem is lehet szövődménymentesen beadni, mivel hiányzik a primovakcináció.

Tizenötezer adagot kértek. Mennyi van?

– Ez nem publikus adat. Sok. Százezres nagyságrendű.

Reméljük, nem lesz rá szükség, és ebben a háborúban sem az infektológusoké lesz a főszerep.

– A legtöbb munkát a modern hadviselés során sem ők, hanem a traumatológusok kapják. De kétségtelen, hogy a vegyi, biológiai fegyverek alkalmazása miatt olyan más, drága szakmákat is magas szinten kell művelnünk, mint amilyen például a toxikológia, a hematológia, az immunológia. És persze képesnek kell lennünk a rehabilitációra és a plasztikai sebészeti ellátásra is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés