hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Jelenleg hetvenen se készülnek háziorvosnak

Tartani lehet attól, hogy tíz éven belül veszélybe kerülhet az orvosi alapellátás - mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) újraválasztott elnöke a szervezet tisztújító közgyűlésén.

Selmeczi Kamill, Alsónemesapáti háziorvosa a Lillafüreden szombaton tartott közgyűlésen az MTI-nek elmondta: üdvözlik a kormány azon határozatát, amely az alapellátás fejlesztéséről szól. Azt javasolják az emberi erőforrások miniszterének, hogy jelentősen javítsák az alapellátásban dolgozók, háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők élet- és munkakörülményeit.

Selmeczi Kamill hangsúlyozta: ahhoz, hogy 5-10 év múlva is legyen háziorvos, mindenféleképpen szükséges ez a lépés. A szakma elöregedett, a fiatalok számára nem a nehézség, hanem a megélhetés miatt nem vonzó - tette hozzá, megjegyezve: az orvosokat képző négy hazai egyetemen jelenleg összesen 68-an vannak azok, akik a háziorvosi szakképzést választották.

A szombaton tartott közgyűlés résztvevői egyebek mellett úgy határoztak, szorgalmazzák az emberi erőforrások miniszterénél, hogy az alapellátásban dolgozók praxisának finanszírozását évente minimálisan 25 százalékkal emeljék mindaddig, amíg el nem éri a költségalapú és piaci viszonyokat is tükröző mértéket. Ez jelenleg havonta és praxisonként 2 millió forint, egy orvos és két szakdolgozó esetén.

Ezt követően a közalkalmazotti orvosi bérek emelésével megegyező növelésre is igényt tart a szövetség.

Kívánják ezen felül – például - az adómentességet praxisonként 1 db cégautóra, útnyilvántartási kötelezettség nélkül; egységes, központilag fejlesztett, finanszírozott és üzemeltetett szoftver bevezetését; az ügyeleti díjak egységesítését; az utánpótlás biztosítását, ehhez érdemi praxisalap létrehozását, annak keretében pedig teljes adó és illetékmentességet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink