hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Jakab: Pécsen felkészültünk bármilyen új, fertőző betegségre

Óvatosan kell kezelni azokat a kijelentéseket, amelyek szerint az omikronnal vége a pandémiának – mondta a Forbes.hu-nak adott interjúban Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológus professzora, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.

(...) több olyan hír is volt, ami szerint ennek a hullámnak a lecsengésével véget érhet a világjárvány. Ön egyetért ezzel?

Nem. Az omikronról azt lehet tudni, hogy nagyon gyorsan terjed, de talán úgy tűnik, hogy enyhébb klinikai tünetekkel megúszható. Nem kérdés, hogy nagyon sokan el fogják kapni, és ez valószínűleg populáció szintű immunizálást is eredményez, de ne gondoljuk azt, hogy ezzel vége a történetnek.

Mi jöhet az omikron után?

Elképzelhető, hogy az ötödik hullám lecsengésével a járvány ezen szakasza befejeződik, de ezzel két probléma van. Egyrészt azt látjuk, hogy a koronavírus ellen nem tudunk élethosszig tartó védettséget szerezni, az évek óta világszerte cirkuláló nátha-koronavírusokat is ezért kapjuk el évről-évre. Az omikronon átesetteknél a nem oltottak természetes védettsége valószínűleg 3-4 hónapon belül le fog csengeni – ez feltételezés, nem tudjuk pontosan.

Szóval valószínűleg az omikron átimmunizálja a populációt, 3-4 hónapig jók vagyunk, lecseng a járvány, majd az előző évekhez hasonlóan minden kezdődik elölről?

Részben. Eljutunk a nyárig, tavasz végén, a nyár folyamán, és őszre lassan mindenkinek elkopik a védettsége és ha újra jön egy vírus, akkor újra fellángolhat a járvány. Arról nem is beszélve, hogy ha nem az omikron, hanem valami más érkezik, ami ellen még az esetleg fennmaradó védettségünk sem elég hatékony, akkor újrafertőzhet minket. Bár én is azt vallom, hogy hosszú távon leszelídül egy omikronhoz hasonló, szezonális, enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé, jelen pillanatban ezt még azért nem látjuk, ez inkább hosszabb távon valószínű. (...)

Mennyit tudott előrelépni az Ön szakterülete, a virológia az utóbbi két, nagyon intenzív évben, amikor nemcsak figyelmet, hanem pénzt is jóval többet kaptak?

Nagyon sok figyelmet kapott ez a tudományterület, de azért azt kell mondjam, kongatjuk a vészharangokat nagyon régen. Épp most került a kezembe egy 2015-ös előadás, ahol már felhívtuk a figyelmet arra, hogy a denevérek által terjesztett virális kórokozóknak potenciális járványügyi veszélye van és arra, hogy nagyobb kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységre és nyilván nagyobb tőkére lenne szükség a virológiában. Szomorú az a tény, hogy egy ilyen világjárvány kellett ahhoz, hogy ezt világszerte és nálunk Magyarországon is figyelembe vegyék. (...)

Sok egyéb kutatásuk mellett covid-vakcinát és a koronavírus ellen hatékony orrspray-t is fejlesztenek. Hol tartanak a kutatások?

Az állatkísérletekre fókuszálunk a gyógyszer- és a vakcinafejlesztésben is. Bécsi kollaborátorainkkal együtt mi teszteltük az Allergodil covid-ellenes hatását, de fejlesztünk egy másik, teljesen hazai fejlesztésű orrsprayt is, az osztrák Cebina biotechnológiai vállalattal együtt pedig vakcinafejlesztésbe is kezdtünk. Mind a hazai fejlesztésű orrspray, mind pedig a vakcinafejlesztés jó úton halad, mind két esetben mér bőven az állatkísérletes szakaszban vagyunk. (...)

A teljes interjút ITT olvashatja

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink