hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ízekre szedték az egészségügyi terveket (BŐVÍTVE: dokumentummal...)

A szakmai kollégium egészséggazdász tagozata arra kéri az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy kezdjék újra az egészségügyi szolgáltatások újraosztásának tervezését, közli a Népszabadság.

Február végéig kellene megállapodniuk a megyei egyeztető fórumokon az egészségügyi szolgáltatóknak arról, hogy az adott térségben ki, milyen feladat ellátására vállalkozik. A szerepek újraosztásának nem mellékes része, hogy csak annyi feladat maradhat az intézményeknél, amellyel garantálható az adósságmentes működtetés. A lefaragandó és újraosztandó kapacitások mennyisége pedig abból is sejthető, eddig a kórházi teljesítmény 15-25 százalékára nem jutott fedezet a költségvetésből. A kórházvezetők szerint ezt a pénzt csak létszámleépítéssel, vagy intézménybezárás árán lehet megtakarítani. Ez viszont a hivatalos kormányzati retorika szerint vállalhatatlan, írja a lap.

Az egészséggazdászok állásfoglalása szerint a szimplán lakosságarányos pénzelosztás nem tükrözi a valódi gyógyítási szükségletet. Az útmutatóban leírt módszertan erősen torzító, és ahelyett, hogy csökkentené a területi egyenlőtlenségeket (ez volt az OEP valódi célja), épp az ellenkezője fog bekövetkezni. Arra is figyelmeztetik az államtitkárságot, hogy a mostani finanszírozási feltételek mellett lehetetlen nullszaldóssá tenni az intézmények gazdálkodását. Hiába szüntetnének meg a cél érdekében a kórházi vezetők ágyakat, mert ezzel az állandó költségek – fűtés, világítás, bérek – számottevően nem csökkenthetők. Ha pedig szakmákat szüntetnek meg, akkor a betegellátás sérülhet.

Leszögezik azt is, az elvárt április elsejei határidő betarthatatlan. A tagozat arra is figyelmeztet, hogy az útmutató több érvényben lévő szabállyal nincs összhangban, így például egyebek mellett nem számol a minimum rendelet előírásaival sem.

(A tagozat állásfoglalása innen letölthető.)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink