hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Ismét vonzó az orvospálya

Az általános orvosi szak mindig előkelő helyen állt a népszerű képzőhelyek listáján, az elmúlt években azonban mind kevesebb diák célozta meg a négy orvosi kart. Idén fordulat történt: az általános orvostudományi képzésre 2181-en jelentkeztek, ötszázzal többen, mint az elmúlt évben. (Leginkább továbbra is a közgazdász-gazdálkodási szakokat preferálják a diákok, évek óta ezekre próbál bejutni a legtöbb fiatal. Idén egyébként a főiskolákra és az egyetemekre összesen 7700-an felvételiztek.) Kereszty Éva, a szaktárca főcsoportfőnöke közölte:  a meghirdetett keretszámnál 32 fővel többen nyertek felvételt az általános orvosi karokra, és tizenkettővel több diák tanulhat fogorvosnak az egyetemeken, mint tavaly. A tervezettnél több hallgatót vettek fel a gyógyszerészképzésekre is. Az összesített adatok szerint a budapesti Semmelweis Egyetemen 273, Szegeden 162, Debrecenben 156 és Pécsen 165 diák kezdheti meg orvosi tanulmányait  ősszel. Fogorvosnak 133-an tanulhatnak, gyógyszerészképzésben 291-en vehetnek részt felvétli eredményeik alapján.

Tulassay Tivadar professzor, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a fokozódó érdeklődés oka biztosan nem az, hogy emelkedett az orvosi szakma presztízse. Az Európai Unióban viszont orvoshiány van, így a fiatalok feltehetően azt látják: az itt megszerzett diplomával könnyen el tudnak helyezkedni külföldön. Ezt segíti, hogy a nálunk megszerzett okleveleket automatikusan elfogadják az EU országaiban.

Lednitzky András, a szegedi orvosi kar dékáni hivatalvezetője hasonló okokat lát a háttérben, és a számok alapján úgy véli: a népszerű és jól kamatoztatható gazdasági, idegenforgalmi, jogi pályákkal szemben az orvosi csak nehezen veszi fel a versenyt – a jelentkezőre nemcsak hosszadalmas és megterhelő tanulmányok várnak, de végzett orvosként sem lesz könnyebb a helyzete.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Joób Sándor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés