hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Ismét pénzhez juthatnak a kórházak

A Kórházszövetség elnöksége jövő kedden összeül, és az adósság mellett a szakemberek létszáma, a nyugdíjkorhatár kérdése, a főigazgatói pályázatok ügye is szóba kerül, közli a Magyar Hírlap.

Rácz Jenő elnök a lapnak azt mondta, egyelőre nem lehet pontosan meghatározni az intézmények adósságállományát, a tagkórházaktól mindenesetre bekérte az adatokat. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy minapi szakmai konferen­cián elmondta, a hatvan napon túli összes tartozás a kincstári körben lévő intézmények esetében 7,9 milliárd, a gazdasági társasági formában működő szolgáltatóknál pedig 8,4 milliárd forint. Ezt az összeget módosítja majd a harminc napon túli, valamint a már lejárt számlatartozásokkal kapcsolatos összegek ismerete.

Az elnök úgy tudja, hamarosan megjelenik az a jogszabály, amelynek alapján a kórházak némi lélegzethez juthatnak. Összesen 8,8 milliárd forint került vissza a kasszába – részletezte Rácz Jenő. Közölte, e forrásból most – a többi között – a struktúraváltással kapcsolatos kiadásokat lehet ellentételezni, így pénzhez juthat az a kórház, amely az új rend értelmében egynapos sebészeti ellátásra tért át. Emellett szükség van például az áfa és az infláció hatásainak kompenzálására is.

A szövetség elnöksége a jövő kedden ül össze, és Rácz Jenő tájékoztatása szerint az adósság mellett a szakemberek létszáma, a nyugdíjkorhatár kérdése, a főigazgatói pályázatok ügye is szóba kerül.

Könyveink