hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Ismét a jogbiztonságra támad a kormány

A polgári rend felrúgására készül a kormány, amikor február 15-ével mindennemű kompenzáció nélkül el akarja törölni a kórházak összes érvényes gyógyszerszállítási szerződését – írja a Népszabadság.

A kormányrendelet tervezete szerint másnaptól már a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) vezérelte országos közbeszerzéssel rendelnék meg valamennyi intézmény számára a patikaszereket valamint a gyógyítási anyagokat.

A piaci szereplők – akiknek alig húsz órájuk volt a tervezet véleményezésére – pontatlannak, és jogszerűtlennek ítélik a tervezetet, amelyet ezúttal sem az ágazati szakigazgatás, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai készítettek. Különösen kifogásolták a már megkötött beszállítói szerződések kötbér nélküli fölmondásáról szóló részt.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, ha ez így maradna, akkor egy rendelet írná felül  a polgárjogi törvénykönyv rendelkezéseit.

Más szakértők szerint az is elfogadhatatlan, hogy az egyik paragrafus lehetőséget teremt a gyógyszerkészletek kórházak közti adás-vételére, miközben az egészségügyi szolgáltatóknak általában nincs gyógyszer kiskereskedelmi engedélyük.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink