hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Infrastruktúra a romok alatt

Az iraki egészségügy a háború után

A Chicago Tribune szerint Huszein kormánya tavaly mindössze 13 millió dollárt fordított a 25 milliós ország egészségügyi ellátására. Ez napi 52 centet jelent. Irak hanyatló egészségügyének talpraállítása ma az Egyesült Államok által vezetett koalíció egyik legnehezebb feladata.

Óriási előrelépés, hogy a jelenlegi amerikai polgári kormányzat 210 millió dollárt irányzott elő az év második hat hónapjára a kórházak, klinikák és törvényszéki laboratóriumok támogatására, valamint az orvosok és a nővérek fizetésére. (Egy iraki orvos átlagban 20 dollárt keres havonta.) Mindamellett ez az összeg csak arra lesz elegendő, hogy az egészségügy színvonalát a háború előtti szintre hozzák vissza.

A háború után elkezdődött és a mai napig is tartó fosztogatás országszerte tönkretette az amúgy sem túl jól felszerelt kórházakat. Az alapvető életfunkciókat kijelző képernyőket a fosztogatók televíziónak nézték és letépték a betegágyak mellől; a pszichiátriai kórtermekből még az ajtókat is leszerelték, szabad utat engedve a dühöngő őrülteknek; a kutakból kiszerelték a pumpákat; a kórházakat ellátó generátorokból rendszeresen lopják az áramot...

Két hete a Washington Post Bagdad egyik közkórházába, a Yarmouk kórházba küldte el egy riporterét. Ez a kórház a város egyetlen 24 órán át működő kórháza, 600 férőhellyel. A riporter által tapasztalt állapotok bepillantást engednek egy átlagos iraki kórház mindennapjaiba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés