hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Indult a Geréb-per, maradt a házi őrizet

Megkezdődött csütörtökön Geréb Ágnes újabb elsőfokú büntetőperének tárgyalása – tudósított az MTI.

A szülész-nőgyógyászt felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A szülésznő a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárását követően határoz arról, hogy kegyelmet ad-e neki, vagy le kell töltenie büntetését. 

Geréb Ágnest az akkori bírósági eljárástól függetlenül, 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba került, 2010. december 21. óta házi őrizetben van.

Csütörtökön a Budapesti II. és III. kerületi Bíróságon kezdődött tárgyaláson az ügyész ismertette a vádiratot, majd Geréb Ágnest hallgatták meg. A vádlott Dankó Eszter bíró kérdésére azt mondta: az ellene felhozott vádakban nem ismeri el bűnösségét.
Mint azt a tárgyaláson Megyeri Gábor ügyész felidézte: Geréb Ágnest 2007. október 26-án jogerős ítéletben három évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől. Ennek ellenére a vád szerint ez idő alatt is - olykor ellenszolgáltatás fejében - szülész-nőgyógyászi tevékenységet végzett. Ezért kuruzslással vádolják a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnes ezzel kapcsolatban azt mondta: mindenki tudta róla, hogy szülész-nőgyógyász szakorvosi tevékenységétől el van tiltva. Ezalatt minden, amit végzett, a bába munkakörébe tartozott - fűzte hozzá Geréb Ágnes, kiemelve: 200 szülő írásban nyilatkozott arról, hogy tőlük nem kért, és nem is fogadott el pénzt.

Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással azért vádolják, mert a vád szerint Geréb Ágnes egy párt arra vett rá: az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy gyermekük nem a XII. kerületben található születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.

A szülész-nőgyógyászt három szüléssel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével is vádolják. A vád szerint ezen otthonszülések levezetését Geréb Ágnes az előre látható kockázatok ellenére vállalta. és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthonszülés mellett. A három szülés közül két esetben a klinikai halál állapotában jött világra a gyermek. Egyikük az újraélesztését követően nem sokkal később meghalt. A másik két gyermek agykárosodást szenvedett.

Geréb Ágnes ügyvédje, Papp Gábor a tárgyalás szünetében újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a most tárgyalt ügyekben érintett valamennyi szülő kiáll Geréb Ágnes mellett.

A tárgyalás végén az ügyvéd kezdeményezte, hogy a Geréb Ágnes elleni kényszerintézkedését (a házi őrizetet) legalább egy fokkal enyhítsék. Az ügyész viszont azt mondta: a kényszerintézkedés oka, a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll. A bíró közölte, a bíróságnak, az ügyészséggel egyetértve az az álláspontja: ez a kényszerintézkedés szükséges ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa a bűnismétlés elkövetésétől.

A szülész-nőgyógyász büntetőpere 2013. február 19-én folytatódik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink