hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Indul a HCV szűrés, folynak a perek

A hatóságok a HCV fertőzést súlyos, foglalkozási betegségként kezelik, a megfertőződöttek eséllyel perelhetnek kártérítésért, írja a Népszava.

Az éves üzemorvosi vizsgálat részeként 2018-tól az összes egészségügyi dolgozónak felajánlják az ingyenes hepatitisz C szűrést. Erre 600 millió forintot különítettek az idei költségvetésben. Gógl Árpád, a Nemzeti Hepatitis Koalíció alapító tagja, korábbi egészségügyi miniszter a Népszavának elmondta: a programot több fórumon, köztük az orvosi kamara múlt év végi közgyűlésén is meghirdették. A szűrés önkéntes és valamennyi egészségügyi dolgozónak fölajánlják ezt a lehetőséget az éves üzemi orvosi vizsgálat alkalmával.

A Med. Et Jur. szakfolyóirat legutóbbi számában közölt kutatás szerint minden negyedik kórházban fordult elő, hogy egy vagy két dolgozó hepatitisz C fertőzött lett. Az esetek csaknem felénél bizonyíthatóan munka közben fertőződtek meg az érintett orvosok, szakdolgozók. A hatóságok a HCV fertőzést súlyos, foglalkozási betegségként kezelik – írja a cikk – s ezzel a megfertőződöttek eséllyel perelhetik az intézményeket kártérítésért. Az elemzés szerint eddig több munkáltató ellen indult ilyen per.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink