hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

 

Így segít az MI az Alzheimer-kór kialakulásának előrejelzésében

A University of Cambridge kutatói olyan gépi tanulási modellt fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni, hogy az enyhe memória- és gondolkodási problémákkal küzdő egyénnél kialakul-e Alzheimer-kór, és ha igen, milyen gyorsan, írja az ITBusiness.

A csapat a modellt egy amerikai kutatócsoport 400 betegének kognitív tesztjei és a szürkeállomány sorvadását (azaz az idegsejtek elhalását az agyban) mutató MRI-felvételek alapján építette fel. Ezután a modellt további 600 amerikai résztvevő, valamint 900, az Egyesült Királyságban és Szingapúrban memóriaklinikákon kezelt egyén adatain tesztelték – számol be a kutatásról az ITBusiness.

Az algoritmus az esetek 82 százalékban pontosan azonosította azokat, akiknél három éven belül Alzheimer-kór alakult ki, és 81 százalékban azokat, akiknél nem. Az algoritmus a betegség progressziójának ütemét is képes volt nyomon követni, értékes információkkal szolgálva a legmegfelelőbb kezelési módról. Így sok esetben megspórolhatók az olyan költséges és invazív vizsgálati módszerek, mint a pozitronemissziós tomográfia (PET) vagy a lumbálpunkció (más néven gerincvelőcsapolás).

A tudósok hat éven át validálták az MI-eszköz előrejelzéseit, és véleményük szerint megoldásuk háromszor pontosabban jelzi előre az Alzheimer-kór előrehaladását, mint a klinikai diagnózis vagy az olyan klinikai markerek, mint a szürkeállomány-atrófia és a kognitív pontszámok.

Ha kezelni akarjuk a demencia által jelentett növekvő egészségügyi kihívást, jobb eszközökre lesz szükségünk a kór minél korábbi stádiumban történő azonosításához és beavatkozáshoz. Az elképzelésünk az, hogy a mesterségesintelligencia-eszközünket továbbfejlesztjük, hogy mindenki a megfelelő időben a megfelelő diagnosztikai és kezelési módszerhez juthasson – mondta Zoe Kourtzi professzor, a tanulmány vezető szerzője.

(forrás: IT business online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink