hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Folytatódik a patika hitelprogram

Így segítik a generációváltást a praxisokban

Jövő januártól nem kell szja-t fizetni a praxisok értékesítésekor, a fiatal gyógyszerészeket pedig kedvezményes hitellel hozzák helyzetbe.

Személyi jövedelemadó, illetve egészségügyi hozzájárulás (eho) mentesen értékesíthetik praxisukat azok az orvosok, akik legalább öt éve birtokolják azt, jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Mint a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Hollós Gábor kommentárjából kiderült, a MOK évek óta szerette volna elérni a praxisvásárlás megkönnyítését. Ezzel az intézkedéssel a betöltetlen praxisok számát szeretnék csökkenteni, ily módon javítva a lakóhelyközeli ellátást. Kisebb mértékű kedvezményhez egyébként azok is hozzájutnak, akik például két év után szeretnék értékesíteni praxisukat. Ebben az esetben a vásárolt és az eladott érték közötti összeg 90, három év után 60, a negyedik év betöltésével pedig 30 százaléka után kell csak a fenti adókat leróni.

Gyógyszerészeket is támogatnak

Generációváltást elősegítő kedvezményt ért el a Magyar Gyógyszerész Kamara is, amelynek elnöke, Hankó Zoltán bejelentette: fennmarad  a 2017 január elsején lezárult tulajdonosi program végrehajtását segítő, kedvezményes kamatozású patika hitelprogram, azzal, hogy az 50 százalék feletti üzletrészeknél is lehetővé válik e kedvezményes konstrukció igénybe vétele. A hitelfelvétel gyakorlati kivitelezése érdekében az MGYK tárgyalásokat kezdett a Magyar Fejlesztési Bankkal.

Kisebb törvénymódosítással pont került egy korábbi ügy végére is. A rendelkezések értelmében, működési engedélyét kockáztatja az a patika, amelynek működtető gazdasági társaságában 50 százalék alá csökken a gyógyszerészi tulajdonhányad. Ez pedig halálesetnél könnyen előfordulhatott. A most megjelent törvénymódosítás e problémát úgy rendezi, hogy a jogerős hagyatékátadó végzést követően 45 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy az adott társaság visszaállítsa a patikusi tulajdonosi többséget. Kiderült továbbá, hogy az Európai Unió júniusban megszüntette a gyógyszerészi tulajdonosi program miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást.

Válaszolt az államtitkár

Kérdésekre válaszolva az államtitkár elmondta, az Egészséges Budapest Program keretében a közeljövőben CT berendezéshez jut a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Ónodi-Szűcs Zoltán ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy míg 2010-ben 73, idén már 104 CT, s a korábbi 30 helyett 65 MR berendezés szolgálja a betegek gyógyítását. Szó esett továbbá a Honvéd Kórházban történt, egy csecsemő halálát okozó fertőzéses esetről, amellyel kapcsolatban az államtitkár közölte, a szülők feljelentést tettek, s jelenleg is zajlik a rendőrségi vizsgálat.

A korábban nagy port kavart osztálybezárásokkal kapcsolatban elhangzott: a betegellátás volumenének régóta nem az ágyszám a meghatározója. A kórházi jelentések tanúsága szerint száz százalékos kapacitás kihasználással zajlik a betegek ellátása. Nyáron egyébként mindig csökken a betegforgalom, s az esetek 70 százaléka nem igényel sürgősségi ellátást.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés