hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Tudomány

Így alszunk

A naturhome.hu idén második alkalommal készített alvásfelmérést „Így alszunk mi, magyarok – 2010.” címmel, 18 565 fő megkérdezésével, a napidoktor.hu szakmai részvételével.
A felmérés során többek közt arra keresték a választ, hogy miként változott a helyzet tavalyhoz képest, hogy alszanak most a magyar emberek. Milyen hatást gyakorol a gazdasági válság alvásunk minőségére, elegendő időt töltenek-e alvással a tinédzserek, továbbá van-e összefüggés a munkával töltött órák száma és a jelentkező alvásproblémák között.
 
A felmérés az előző évi adatokkal összevetve a következő eredményekkel szolgál:
 
Egyre többen kialvatlanok 
Tavalyhoz képest némileg emelkedett a kialvatlansággal küzdők száma – a válaszadók 72%-a ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 25% ébred gyakorta pihenten s csupán 3% számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.
 
Idén később fekszünk és korábban kelünk, kevesebbet alszunk, mint 2009-ben
Hétköznap minden második ember (56%) fekszik este 9-11 között, 8% 9 előtt, s 36% tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6 előtt kezdődik legtöbbünknek (40%), 6-7 között ébred 35%, s 7 óra után ébred minden negyedik ember.

A nappali fáradtság komoly probléma
 
Továbbra is komoly probléma a napközben jelentkező álmosság, mely a válaszadók 90%-át érinti, s közülük 41% szenved naponta többször a rátörő álmosságtól, fáradtságtól.Az elalváshoz szükséges idő jellemzően (40%) 5–15perc, 21% alszik el 5 percen belül, s 16% számára problémás az elalvás, több mint 30 percet vesz igénybe.
 
Alvásprobléma – minden 4. magyar ember érintett 
Az előző évhez képest 3%-kal emelkedett az álladó alvásproblémával küzdők aránya, minden 4. ember számára (23%) okoz komoly gondot az el-, illetve átalvás, s a megkérdezettek 48%-a számolt be időszakos alvásproblémáról.
 
Oldalt fekve alszunk, többen nyugtalankodunk 
Továbbra is legtöbben (48%) oldalt fekve alszunk, hason 22%, s 6%-kal emelkedett tavalyhoz képest a forgolódó, „összevissza” alvók aránya (22%).
 
A túlzott többletmunka alvásproblémához vezet 
Emelkedett a hetente 40 óránál többet munkával töltők aránya, minden második ember (49%) vállal pluszmunkát. Náluk 2%-kal magasabb az állandó alvásproblémák előfordulása, többen (67%) ébrednek fáradtan reggelente mint a kevesebbet dolgozók és körükben kiugróan magas, 90% azok arány, akik a stresszesen zárják napjaikat.
 
A fiatalok nem alszanak eleget
Külön figyelmet érdemel a tizenévesek alvási szokásainak vizsgálata során kapott megdöbbentő adat: a fiatalok 81% kialvatlan, nem alszik eleget, s 77%-uk ébred reggelente fáradtan, leverten. A tinik 49%-a küzd időszakosan alvásproblémákkal, s további 15%-uk számol be állandó vagy visszatérő alvászavarról.
 
Hétköznap és hétvégén is később fekszenek a tizenévesek, mint az átlag – munkanapokon 49% fekszik 9–11 között, 8% 9 előtt és rengetegen (43%) kerülnek későn, 11 óra után ágyba. Hétvégén az eltolódás még szembetűnőbb: 24% tér nyugovóra 11 előtt, 36% 11–01 óra között és 40% fekszik hajnali 1 óra után.
 
Hétköznap a srácok 32%-a ébred 6 előtt, 36% 6–7 óra között és 32%-uk 7 óra után. Hétvégén kicsit több idő telik alvással – 34% ébred 9 előtt, 22% 9–10 között és majd' minden második fiatal (44%) 10 óra után kel hétvégén.

Álmosság, fáradtság kíséri a tinik mindennapjait
92%-ukat fogja el napjában álmosság, közülük 32% napjában többször szenved a rátörő álmosságtól. A kérdésre: „Gyakran érzed stresszesnek magad a nap végén?” – csupán 16% válaszolt határozott nemmel, minden második gyerek (49%) érzi néha és 34%-uk gyakran zárja stresszesen napját.
 
Ezek az adatok a fiatalok körében roppant aggasztóak, hiszen a kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, az immunrendszer védekezőképességét, számos kronikus betegség előidézője, s jelentősen emeli a depresszió kockázatát.
 
A nők stresszesebbek, rosszabbul alszanak 
A férfiak és nők alvási szokásait vizsgálva a következő adatokat kapták: a nők lényegesen többen (75%) jeleztek időszakos vagy állandó alvásproblémát, mint a férfiak, náluk ez az arány 65%. A férfiak az alvásminőség tekintetében is pozitívabban nyilatkoztak – 41%-uk tartja jónak, illetve kitűnőnek, míg a nőknél ez az arány 35%. A stressz tekintetében szintén a férfiak vannak jobb helyzetben, náluk csupán minden harmadik válaszadó (31%) érzi stresszesnek magát a mindennapokban, míg a nők 42%-a.
 
Az alvásfelmérés adatai arra engednek következtetni, hogy többen alszunk rosszabbul és kevesebbet, mint az előző év során, melynek egyik oka a gazdasági válság és annak következményei lehetnek. Jól, pihentetően aludni tudni kell, hiszen a jó alvás egészségünk egyik legfontosabb pillére.
 
Sok esetben elég néhány életmódbeli változtatás – például rendszeres mozgás, egészségesebb, kímélő táplálkozás, a hálóhely átalakítása – is jelentősen javítja alvásunk minőségét. Vannak azonban olyan tünetek – súlyos horkolás, éjszakánként ok nélküli, gyakori ébredés, huzamos kialvatlanság és fáradtság – melyek alvásbetegségre utalhatnak.
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink