hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Időskori betegségek: karnyújtásnyira a megoldás?

Szegedi kutatók kísérletéről számol be a HVG, amellyel bizonyították, hogy több tucat öregkori betegség megelőzésére és kezelésére is képesek.

Miközben a sejtfiatalodásért elsődlegesen felelős folyamat azonosításáért néhány hete orvosi Nobel-díjat kapott egy japán kutató, addig egy szegedi laboratóriumban egészen elképesztő eredményekre jutottak – írja a HVG. Sikeres kísérlettel bizonyították: nemcsak, hogy képesek indukálni és meghosszabbítani a sejtek fiatalodási képességét, de ezzel több tucat olyan öregkori betegség megelőzésére és kezelésére is képesek, mint a rák egyes fajtájai, az Alzheimer-kór vagy az izomsorvadás.

Képzeljen el egy olyan világot, ahol egy bizonyos kor fölött az emberek nem csak kötelező tüdő – hanem autofágia-szűrésre is járnak. Itt megnézik, mennyire aktív a sejtmegújító képességük, ha pedig valakinek nem kielégítőek az eredményei, annak felírnak egy gyógyszert. Probléma megoldva. A rák, izomsorvadás, vagy az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-, Parkinson- és Huntington-kór pedig többé nem az elkerülhetetlen szellemi leépülés hírnökei, mert van ellenük szer, amelyet meg lehet venni a patikában receptre.

Ez a jövőkép egy szegedi génkutató cég szerint karnyújtásnyira került. Olyan hatóanyag szabadalmának birtokában vannak, amely több mint félszáz olyan rettegett betegség kezelésére lenne alkalmas, amelyek jelen állás szerint gyógyíthatatlanok.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink