hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Hova lettek a dohányosok?

A dohány kiskereskedelem monopolizálásának első évéről közöl értékelést a GKI Gazdaságkutató, mely részben ellentmond a tömeges leszokásról szóló korábbi híreknek.

Kapcsolódó cikkek

2013-ban visszaesés volt a dohánypiacon, ami úgy következett be, hogy a gyári cigaretták száma erősen mérséklődött, míg a sodort dohány fogyasztása gyakorlatilag stagnált (így a dohányfogyasztás megoszlása a 2012-es gyári 60%, sodort 40%- ról 53%-ra és 47%-ra módosult).

A NAV adatai szerint 2014 első három hónapjában a legális fogyasztás tovább csökkent. Ezen belül az előző évi fogyasztás 70%-ára esett vissza a gyári cigaretta eladott mennyisége, míg a vágott dohányé 8,5%-kal nőtt.

Sok szakértő a visszaesést annak tulajdonítja, hogy egyrészt nőtt a dohánytermékek feketepiaca, másrészt a lakosság egy része csökkentette a „bevitelt” – írják a gazdaságkutatók. –  Egy, a Gfk által készített jelentésből az derül ki, hogy 2012-ről 2013-ra a dohánytermékek illegális árusítása 725 millió szálról 1,1 milliárd szálra nőtt, s így a feketekereskedelem súlya 5,1%-ról 11,8%-ra bővült.

A GKI Zrt. által 2013 októberében készült felmérés szerint a lakosság 27%-a dohányzik napi rendszerességgel. Ugyanakkor az OEFI által 2013. szeptemberben készíttetett felmérés azt jelzi, hogy a felnőtt magyar lakosság 19%-a naponta, 2%-a alkalmanként dohányzik, míg 57%-uk nemdohányzó, a többi (22%) pedig korábban dohányzott, de már leszokott. Ez azt jelentené, hogy a korábbi (2012) 29%-os dohányzó népesség 21%-ra zsugorodott, amit azzal támasztottak alá, hogy a népesség 6%-a szokott le a dohányzásról egy év alatt (ami a korábbi dohányosok csaknem ötödét jelentené).

Az adatoknak extra fűszerezést ad az is, hogy az előző években is készültek felmérések e téren, és ekkor az adatok többnyire egyeztek. Ahhoz, hogy 6 százalékpontos visszaesés következzen be, drasztikus dolgoknak kellett volna történniük. A felmérés készítésekor a dohánytermékeket fogyasztók már elszenvedtek pár árnövekedést és annak „mellékhatásait”. Az egy évvel korábbi dohányosok ötödének eltűnése tehát nem valószínű és nem is magyarázható – olvasható a jelentésben, amit innen tölthet le.

(forrás: GKI)
hirdetés

Könyveink