2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hová lett több ezer vizsgálati minta? (Frissítve!)

Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról, írja a Válasz Online. Az operatív törzs május 14-én válaszolt.

A lap olvasója hívta fel a figyelmet a Zóna nevű internetes oldal cikkére, amely szerint „Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon”.

Nálunk is itt lehetett már a koronavírus februárban vagy januárban, ahogy az olaszoknál vagy a svédeknél, csak éppen influenzának hittük? Az újságírót ilyenkor elkapja a kutatási hév, nekiáll az adatokból táblázatokat gyártani, hogy lássa a trendeket, írja a valaszonline.hu. Végignéztük az évet az első héttől a tizenegyedikig, de nem találtunk semmi érdekeset: heti 100-200 között beküldött minta, az esetek 30-50 százalékában influenza. Semmi izgalom. Tehát a csak a március 15-i héten robbantak be a számok – gondoltuk, és ismét kinyitottuk a 12. hétről szóló jelentést. Elsőre úgy gondoltuk, káprázik a szemünk, mert egészen más adat szerepelt az NNK honlapján, mint egy órával korábban. Eltűnt a vizsgálatok tömege. Félrenéztük volna az elején? Azután a Wayback Machine (archivált weboldalak visszakereső és megjelenítő felülete) segítségével a két eredeti táblázatot is sikerült lementenünk a világhálóról.

„A 12. naptári héten 2 855 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK), közel kétszerese az előző hetinek (1 248). Harminc esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 18 influenza A és 12 influenza B vírus okoztafertőzést azonosítottak.”  A 2855 vizsgálati anyagból hirtelen 70 lett, az előző heti 1248-ból pedig 165. Mert a 11. héttel pontosan ugyanaz történt, mint a tizenkettedikkel. Az eredeti jelentésben még azt írták: „A 11. naptári héten 1 248 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Ezen a héten közel annyi minta érkezett, mint a 2019. év 40. és 2020. év 10. hete között (1 303), a mintaszám növekedése egyértelműen a hagyományos beküldésből érkező mintáknak köszönhető.”

De mi az a „hagyományos beküldésből érkező minta”, amiből hirtelen olyan sok lett, majd hirtelen semmivé vált? És mi az oka annak, hogy a korábban a minták 30-60 százalékában tudták valamelyik influenzatörzs jelenlétét kimutatni, a 11. héten azonban a hirtelen drasztikusan megnövekedett vizsgálati anyagban csak 61 influenzavírus okozta fertőzést azonosítottak, vagyis 5 százalékos a találati arány? A 12. héten pedig 1 százalékra csökken ugyanez az arány. Hiába küldik be tömegével az anyagot, nincs benne influenza. Ha nem az, akkor mi van benne?

Nem tudjuk, mi az igazság, ezért megkérdeztük az NNK-t, miért módosították utólag az adatokat, és miért szüntették be hetekre az influenzajelző-szolgálat jelentéseinek közlését, és ha nem influenza volt a mintákban, akkor mi? Bevizsgáltatták-e a mintákat koronavírusra? Választ nem kaptunk. Ha megérkezne, frissítjük anyagunkat, közli a lap.

A teljes írás a Válasz Online-on

*

Frissítés:

A vizsgálati minták számának utólagos módosításáról szólva Müller Cecília az operatív törzs május 14-ei tájékoztatóján azt mondta, adminisztratív módosításról van szó; a minták egy részét korábban sajnos több helyre is beszámították. Ez azonban az összes minta és a pozitív eredmények számát sem koronavírus, sem influenza tekintetében nem érintette – állította az országos tisztifőorvos.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés