2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Merkely: Tankönyvi értelemben járvány már nincs

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma alapján elmondható, nem dübörög a koronavírus-járvány Magyarországon – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A vártnál kevesebb budapesti vett részt szerdáig a múlt héten elindult koronavírus-szűrővizsgálaton, ezért kezdeményezett egy megbeszélést a Semmelweis Egyetem rektora a főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, kérve, hogy segítsenek a mobilizálásban. Merkely Béla a hvg.hu-nak azt mondta, a megbeszélés időpontjáig a pestiek 32, a budaiak 53 százaléka jelent meg a tesztelésen, ami jóval alatta van a vidéki eredményeknek és a remélt, legalább 70 százalékos részvételnek, bár "napról-napra egyre jobb eredménnyel zárnak a szűrésben résztvevő csapatok."

Azt mondja, a szűrésen a 25-60 év közti korosztály a legaktívabb – közülük is a 30-40 évesek, de a 14-18 évesek körében is jó az arány. A többieket kell megszólítani, adott esetben a polgármesterek és jegyzők segítségével is. Több polgármester arról beszélt a hvg.hu-nak, megkapják majd a szűrésre behívottak listáját, akiket próbálnak majd felkeresni, pénteken pedig Karácsony Gergely is közzétett egy általános felhívást.

Merkely Béla elmondta, a megbeszélésen szóba került, mikor nyithat Budapest – a polgármesterektől származó információ alapján a többség jövő hét eleji-végi lazítást szeretne. Merkely azzal érvelt, a pontos kutatási adatok segíthetnek a főváros megnyitásában is. A nyitás mindannyiunk érdeke, de ennek feltétele, hogy a reprezentatív számokból kiolvasható fertőzöttségi adatok alacsonyak legyenek.

A jövő hét elején-közepén nyilvánosságra hozza a részeredményeket, abból már le lehet vonni következtetéseket. A teljes szűrőprogramot május 15-én fejezik be.

Megkérdezte a lap, mennyire tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor jövő héten bejelenti a kijárási korlátozás feloldását Budapesten és Pest megyében is, mire azt mondta, fontos volna tudni, hogy változott-e a korábban Budapest-fókuszú járvány, lehet ugyanis, hogy fegyelmezett magatartásukkal a fővárosiak levitték az aktív fertőzöttek számát. Ő mindenesetre optimista, és nyitás párti. Persze nem a teljes nyitásé: a távolságtartás bevált, ezért azt szükségesnek tartja, a maszkviselést pedig a felnőttek számára kötelezővé tenné az utcán és a munkahelyeken is. Ez az utolsó, amit el lehet hagyni. Az idősotthonokat, hajléktalanszállókat sem nyitná meg – hiszen ott cirkulálhat a vírus –, ezeken a helyeken, illetve a kórházak ápolási osztályain továbbra is szigorú szabályokra van szükség.

Nem dübörög a járvány, de a vírustól még nem tudtunk megszabadulni – mondja. Úgy fogalmazott, tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt.

A teljes cikk a hvg.hu-n

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés