hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hova lesznek a betegek?

Az utcára került és hajléktalanná vált pszichiátriai betegeket "kiköpi az egészségügyi rendszer" – írja cikkében a hvg.hu.

A lap annak próbált utána járni, hogy hol lehetnek, illetve hogyan kaphatnak ellátást ma, azok akikeket korábban az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) gondoztak. Mások mellett idézik például Lehóczky Pál pszichiátert, aki szerint 2009-ben 86 olyan skizofrénről tudott a társadalombiztosítás, akik az intézet bezárása után „kikerültek a rendszerből”, vagyis nem fordultak orvoshoz, semmit nem lehet tudni róluk.

Miközben még az OPNI bezárása következményeinek felszámolásával sem tudott megbírkózni úgy az egészségpolitikai, mint a szociális ellátórendszer, Lehóczky szerint már egy újabb időzített bomba is fenyeget. Úgy véli, az OPNI-ügyénél is nagyobb veszélyt hordoz a szociális intézmények államosítása, miután a minisztérium eddig nem mutatott fel olyan koncepciót, ami megnyugtatná a szakmát. Úgy tűnik ugyanis, hogy az államosítás egyben forráskivonásokkal is járhat, s veszélybe kerülhet az ellátás – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés