hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Horváth Csaba nyílt levele a fővárosi kórházakról

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője nyílt és egyértelmű válaszokat vár Tarlós István, főpolgármestertől a fővárosi kórházbezárásokról szóló hírek kapcsán.

A szocialista politikus szerdán nyílt levelet írt a főpolgármesternek, amelyben kiemelte: Tarlós Istvánnak "főpolgármesterként nem az a dolga, hogy a kormány fővárosi helytartója legyen, hanem az, hogy képviselje a várost, ha kell, saját kormányának dilettáns döntéseivel szemben is".

Mint írta, minden fővárosinak joga van tudni az "egyenes, világos, félreérthetetlen" válaszokat egyebek mellett azokra kérdésekre, hogy hány kórházat és intézményt tervez a kormány bezárni, ki téríti meg a fővárosnak az átadásból következő vagyonvesztést, az elmúlt években elvégzett sok milliárd értékű felújításokat, és mi a garanciája arra, hogy a fővárosiak egészségügyi ellátása nem romlik.

Horváth Csaba szerint az egészségügyi kormányzat mindent elkövet azért, hogy extra bevételi forrásokat találjon ki. Erre példaként kiemelte a népegészségügyi adót és a 120 milliárddal csökkentett gyógyszerkasszát. Hangsúlyozta, hogy Tarlós István még ellenzéki politikusként kampányfőnöke volt a Fidesz 2008-as "szociális népszavazásának", amelyet a jelenleg lebegtetett különadók, terhek, díjak mellett eltörpülő 300 forintos vizitdíj ellen hirdettek meg.

Horváth Csaba emlékeztetett arra a közelmúltban napvilágra került, májusi keltezésű kormány-előterjesztésre, amelyben szerinte a főváros tulajdonában lévő kórházakról csak mint hasznosítandó ingatlanvagyonról beszélnek. Ebből a szocialista politikus arra következtet, hogy a budapesti kórházak több mint felét bezárnák, ennek tényét azonban Szócska Miklós cáfolta.

"Ez a fővárosi polgárok számára romló minőségű egészségügyi ellátást jelenthet, bonyolultabb betegutakhoz és a fővárosi polgárok közös vagyonának elherdálásához vezet" - fogalmazott.

Horváth Csaba nyílt levelében Tarlós Istvántól azt kérte: "segítsen abban, hogy mindenki tudja, mire számíthat a Fidesz-KDNP kormány-főváros tandemétől a következő években".

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink