hirdetés
hirdetés
2024. május. 10., péntek - Ármin, Pálma.
hirdetés

Honlap az akkreditációról

Az Amerikai Egyesült Államokban az államok egészségügyi minisztériumai bocsátják ki a működési engedélyt az adott állam kórházainak, mentőszolgálatainak, laboratóriumainak és más egészségügyi szervezeteinek. Ők felügyelik, hogy ezek az intézmények mennyiben felelnek meg a szövetségi és állami előírásoknak. Pénzbírságot róhatnak ki, és akár azonnali hatállyal visszavonhatják az engedélyt. A minisztériumok a szövetségi Egészségügyi és Szociális Minisztériummal kötött szerződésük értelmében rendszeresen ellenőrzik, hogy az intézmények kielégítik- e az idős emberek egészségügyi biztosítását fedező Medicare, illetve a szegények ellátására létesített Medicaid programban való részvétel feltételeit. Hanyagság, a szabályok megszegése esetén megvonhatják e szövetségi visszatérítéseket. A két program egyik követelménye, hogy ezeket a pénzeket csak akkreditált intézményeknek folyósítják.
Az akkreditálást legnagyobb részben az egészségügyi intézmények egyik bizottsága, a Joint Commission on Accreditation of Healthcare Organizations (JCAHO) végzi; az általuk kiadott „Gold Seal” (aranypecsét) valóban aranyat ér. A másik nagy intézmény az American Osteopathic Association, amely a holisztikus gyógymódot követő egészségügyi intézmények teljesítményét értékeli. A független, nem profitorientált országos testület csaknem tizenötezer egészségügyi intézményt akkreditál.
A JCAHO állítja fel azokat a normákat, amelyek segítségével mérik az egészségügyi szervezetek teljesítményét, és ez az értékelési rendszer honosodott meg a világ számos országában. A szervezet célja, hogy folyamatosan javítsa az egészségügyi ellátás színvonalát az akkreditációval járó rendszeres ellenőrzések és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások – pl. oktatás, továbbképzés – segítségével mindazon intézményekben, amelyekért jót áll.
Az akkreditáció három évre szól. Ez alatt az idő alatt a kórházak magukat is értékelik, az eredményt a JCAHO-hoz kell benyújtaniuk. A három év elteltével a JCAHO bejelentés nélkül megjelenhet a kórházakban, és ad hoc ellenőrizhet. Az akkreditáció drága mulatság. Charlene Hill, a JCAHO médiaigazgatója szerint egy nagyobb kórház kiértékelése 3 inspektor bevonását igényli és mintegy 3 napig tart. Az idei évben egy inspektor első napjára 2375 dollárt számláztak, és minden további inspektor és további nap esetében 975 dollárt. Ms. Hill elmondta, az Egyesült Államok mintegy 5300 kórházának több mint 80 százaléka (4365) tőlük kéri az akkreditációt. Ennek során az ellátás elérhetőségétől kezdve a betegek ellátásának folytonosságán, jogaik betartásán, a fertőzések elkerülésére tett intézkedéseken, az ellátás minőségének biztosításán át a sürgősségi ellátás s z í n v o n a l á i g mindent, szám szerint 250 feltételt vizsgálnak. A JCAHO 350 inspektorral dolgozik, és chicagói székhelyén további 650 embert foglalkoztat.
Az akkreditációról szóló információkat a JCAHO honlapján bárki megtalálhatja. Gyakran a kórházak is feltüntetik akkreditációs státusukat a honlapjukon. A hivatalos akkreditációról az átlagember nem sokat tud, de számos sajtóorgánum (pl. a U.S. News & World Report, New York Magazine) is rangsorol, és évente egyszer listát közöl az eredményekről. Akiknek tanácsra van szükségük, hogy speciális problémáikkal mely kórházhoz forduljanak, általában ezt a listát nézik meg. Az idén júliusban a U.S News tizenhetedszerre közölte „Amerika legjobb kórházai” címen saját értékelését, amit idén 16 orvosi szakágban, a kórház szakmai hírneve, halálozási statitsztikája és egyéb faktorok, mint például a nővér–beteg arány, a modern technológiai eszközök megléte alapján határoztak meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZALAI ANNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés