hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Hogyan születik a minőség?

A Hetek hálapénzátokkal foglalkozó cikkében kerül szóba, milyen is az, amikor egy kormányzat valóban meg akarja oldani az egészségügy valamely problémáját  - az írást az ATV.hu hozza.

„Az eszem vitt ki, a szívem hozott haza” – mondta a Heteknek egy sebész, aki tíz évig dolgozott Angliában, majd nemrégiben hazaköltözött, és csatlakozott az „1001 orvos hálapénz nélkül” mozgalomhoz. Ő annak idején egy vadonatúj kórházban kezdett dolgozni Angliában.

Az állam független szolgáltatókkal szerződött, akik kórházakat építettek, és vállalták, hogy bizonyos idő alatt bizonyos számú és típusú műtétet végeznek nagyon szigorú minőségkontroll mellett. Az aneszteziológusok, sebészek Kelet-Európából, Skandináviából, Afrikából érkeztek. Ők üzemelték be a kórházat.

A Heteknek nyilatkozó orvos 2005-ben költözött Angliába, éppen választási évben. A kampány egyik vezető témája az egészségügy volt: a kormány és az ellenzék például újsághirdetésekben vitatkozott egy bizonyos kórházi fertőzés számának alakulásáról. Az egészségügy volt a harmadik legfontosabb választási kérdés. Angliában nem söpörték a szőnyeg alá az ágazat problémáit, sőt, elindítottak egy programot, hogy a fertőzések számát leszorítsák a nemzetközi átlag alá.

A lap forrása azt is elmondta, mit jelent a „rendkívül szigorú minőségellenőrzés”: Angliában a műtéti eredményeket minden egyes operáció után be kell jelenteni egy adatlapon. Ezáltal monitorozzák a kórházat, az orvosokat, a protéziseket, a gyártókat.

Az orvosok évente kapnak egy személyre szóló jelentést: hány embert operált, milyen műtéteket végzett, hány beteget kellett újból operálni egy, három, öt vagy hét éven belül, és hogy ez az adat a nemzeti átlaghoz képest hol helyezkedik el. Közlik a halálozási rátát is, tehát azt, hogy az adott orvos operációja után 90 napon belül meghalt-e a beteg, vagy nem.

Ezeket a minőségi adatokat a betegek is megnézhetik és összehasonlíthatják a nemzetközi átlaggal, majd ezek alapján választhatnak orvost. Kérésre szóban is tájékoztatják őket, sőt, minden beteg megnézheti a többi beteg „elégedettségi adatait is”.

Magyarországon, ha mérik is a minőségi adatokat, nem mindenki jelenti le, vagy manipulálják, vagy ha pontosak is, nem publikusak – olvasható az atv.hu-n.

 

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink