hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hódmezővásárhelyen tízből heten elmennek

Az Európai Unió 500 millió forintos támogatásával közös emlőrákellenes program indul Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon –  írta az MTI.

A kétéves program keretében új digitális mammográf- és ultrahangkészüléket szereznek be mindhárom városban, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket – mondta Kallai Árpád, a vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója sajtótájékoztatóján.

A projekt keretében számos egyéb fejlesztést is megvalósítanak: klimatizálják a három dél-alföldi megyében kistelepülési emlővizsgálatokat végző szűrőbuszt, modernizálhatják a behívási rendszert, szakmai és kommunikációs képzésekkel tehetik hatékonyabbá az egészségügyi szakemberek munkáját – mondta Kallai Árpád.

A program Hódmezővásárhelyen és Szentesen egyaránt mintegy 6-6 ezer 45 és 65 év közötti nőt érint, Aradon pedig – ahol jelenleg még nem működik szervezett emlőszűrés – a kezdeményezés célja elsősorban a rendszeres vizsgálatok elindítása – közölte a szakember.

Kallai Árpád elmondta, a Hódmezővásárhelyen elindított komplex népegészségügyi programnak köszönhetően az érintett női korosztály szűrővizsgálaton való megjelenése lényegesen magasabb, 70 százalékos, mint a 47 százalékos országos átlag. Legalább ez az arány szükséges ahhoz, hogy érdemben csökkenjen az emlőrákos halálozás száma.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés