hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Hitelezői panasz: béna kacsává tették a kórházi vezetőket

Az Orvostechnikai Szövetség szerint gyakorlatilag felfüggesztették a kórházak lejárt adósságállományának a rendezését lehetővé tévő kormánydöntés végrehajtását azzal, hogy a kórházak csak az egészségügyi kormányzat előzetes engedélyével fizethetik ki lejárt tartozásaikat – adja hírül az MTI.

Tóth Zoltán, a szövetség főtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendeljen el rendkívüli vizsgálatot az ügyben és intézkedjen a kormány döntésének maradéktalan végrehajtása érdekében.

A szövetség üdvözölte, hogy a kormány a kórházak több éve felgyülemlett adósságának a megfizetése érdekében többletforrást biztosított. Ugyanakkor hozzátette: az, hogy ez valóban elégséges-e a teljes adósságrendezéshez, attól függ, 2011 utolsó negyedévében milyen mértékben növekedett az adósságállomány. Ezért azt kérték, hogy hozzák nyilvánosságra a rendelkezésre álló adatokat minden egyes kórház 2011. december 31-i lejárt tartozásállományáról.
    A főtitkár kiemelte, az Orvostechnikai Szövetség tagvállalatai szükségesnek tartják, hogy a jövő héten az egészségügyi kormányzat és a szervezet képviselői leüljenek tárgyalni a felgyülemlett problémák megoldása érdekében. Fontosnak tartják továbbá, hogy még ezt megelőzően tegyék lehetővé: a kórházak a nekik már kiutalt összegeket a tartozásaik megfizetésére fordíthassák. Ennek kontrolljául azt kérték, hogy a szokásos, negyedéves periódustól eltérően az egészségügyi államtitkárság január 31-i határnappal is mérje fel az intézmények adósságállományát, és arról tájékoztassa a nyilvánosságot.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink