hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Szocialista nem az egészségpénztári törvényt megerősítő népszavazásra

Hétfőn újra elfogadják

Bár az ellenzék szerint a kormánynak vissza kellene vonnia a az egészségbiztosítási pénztárakról szóló, a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatot és újrakezdeni a jogszabály vitáját, a kormánypártok úgy gondolják, sikerült a köztársasági elnök kifogásaira megfelelniük. Mind a szocialista frakció, mind az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága támogatta a 12, kormány által is javasolt módosító indítványt, így már nem kérdés: hétfőn újra elfogadja a parlament az egészségbiztosítási rendszer átalakítását jelentő jogszabályt.

Tizenkét módosítási javaslat támogatásáról döntött a szocialista frakció annak évadnyitó ülése után, s ezt a 12 indítványt támogatta szerdai ülésén az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága is. Ezek mind az MSZP, mind az SZDSZ szakpolitikusai szerint megfelelnek a köztársasági elnök elvárásainak, és a törvény eredeti céljával összhangban erősítik a garanciális elemeket, a társadalmi kontrollt. Ezzel szemben az ellenzéki képviselők úgy tartják: az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok a korábbiakhoz képest nem jelentenek lényegi változást.  Mikola István volt egészségügyi miniszter, a Fidesz szakpolitikusa az egészségügyi bizottság előtt például úgy fogalmazott: a módosítások nem változtatnak a törvény megalkotásának módján, a konszenzus (és annak keresése) hiányán. Továbbra sem sikerült elnyerni az állampolgárok és a szakma bizalmát, nincsenek garanciális elemek például arra nézve, hogy a pénztárak ne válogassanak a polgárok között, s egyáltalán: kiszámíthatatlan, mi történik majd a rendszerben. Nagy Kálmán (KDNP) - nem vitatva, hogy minden törvényhez nem tartozhat népszavazás - arra kérte kormánypárti képviselőtársait, hogy az Országgyűlés hétfői ülésén támogassák az ellenzék pénztári törvényt megerősítő népszavazási kezdeményezését. Ennek elutasításáról azonban már korábban döntött a szocialista frakció, s mint arra az egészségügyi bizottság előtt  a testület elnöke, Kökény Mihály figyelmeztetett, ilyen tárgyú javaslat egyelőre még nem érkezett az Országgyűléshez, így a bizottság sem tud arról tárgyalni. Horváth Zsolt, Kupper András (Fidesz) és mások azon felvetését, hogy a törvény vitájának újrakezdése lenne az egyetlen elfogadható megoldás, Kökény Mihály a házszabályra hivatkozva utasította vissza. Mint mondta, a vita csak a köztársasági elnök által kifogásolt részekről nyílik meg; lényegében csak a törvény záró vitáját és záró szavazását folytatják le újra.  

A módosító javaslatok értelmében a jogszabály preambulumában is leszögezik, hogy az új rendszerben is fennmarad a nemzeti kockázatközösség, megmarad a szolidaritás, valamint részletezik a kötelező pénztárak feladatait. Figyelembe véve az Országos Érdekegyezető Tanács javaslatait, erősítik a társadalmi kontrollt a felügyelőbizottságokban, s a többi közt részletesebben szabályozzák, milyen nagy értékű eljárásokat finanszíroznak majd az Országos Kockázatkezelési Alapból.

A szocialista képviselőcsoport úgy döntött, hogy a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal összefüggésben nem nyújt be módosító indítványt, így ilyen tárgyú javaslatot mégsem tárgyal majd a parlament. Arról is döntöttek, hogy egyhangúlag támogatják az egészségbiztosítás új modelljét felvállaló törvényjavaslatot, így nem adtak felmentést Karsai József képviselőnek a zárószavazás alól, az első szavazásnál igazolatlanul hiányzó Farkas Imre pedig a szavazástól való távolmaradás lehetőségét nem kapta meg. Ha szembe mennek a frakció akaratával, az akár 100-100 ezer forintjukba is kerülhet. 

k. a.

cimkék

Könyveink