hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Hepatitisz-napi gondolatok

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitisz Bvagy C-fertőzésben. Ez is hozzájárult, hogy az Egészségügyi Világszervezet október 1-jét Hepatitisznapnak jelölte ki.
Magyarországon évente mintegy 6-8000 ember hal meg májcirrózis, illetve ennek következményei miatt. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett a cirrózisos, valamint a hepatobiliáris eredetű daganatos betegségek mortalitása, csak az utóbbi néhány évben figyelhettünk meg némi csökkenést. Az idült májbetegségek döntő része alkoholos eredetű, de jelentős arányú a nem alkoholos steatohepatitisz (NASH) és a hepatitisz B és C vírus által okozott idült májgyulladás is. A világon jelenleg kétszázmillióra tehető a krónikus hepatitisz C-fertőzöttek száma. Az akut forma csak az esetek 15-20 százalékában gyógyul, a fertőzöttek 50–90 százalékánál pedig krónikussá válik. A betegség lefolyása (15–30 év) megfelelő terápia hiányában májelégtelenséggel végződik, és ilyenkor hepatocelluláris karcinóma is kifejlődhet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
PROF. DR. FEHÉR JÁNOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés