hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Háziorvosok: itt az új díjtételekre vonatkozó kormányrendelet tervezet

Körülbelül 6,6 százalékkal emelkedhetnek a társadalombiztosítás által nem finanszírozott szolgáltatások díjtételei a háziorvosi praxisokban.

Megjelent és hónap közepéig véleményezhető az kormányrendelet tervezet mely a háziorvosi szolgáltatók számára fontos, a társadalombiztosítási által nem finanszírozott vizsgálatokért, szakvéleményért vagy igazolásért kérhető díjakat tartalmazza. Az alapellátók praxisának jövedelmezősége szempontjából létfontosságú jogszabály alapján a biztosítottak az ország egész területén egységes feltételekkel vehetik igénybe a háziorvosok szolgáltatásait. A térítési díjakat legutoljára 2011. január 1-jével módosította a szaktárca.

A rendelet tervezet szerint a betegek terhei a 2012. évre prognosztizált infláció mértékével (közel 5,2 százalékkal) illetve az elmúlt két évben a várható és tényleges fogyasztói ár-index mértékének különbözetével (1,4 százalékkal), azaz összesen 6,6 százalékkal emelkednek majd. A hatósági megkeresés alapján végzett egészségügyi szolgáltatások térítési díjainak növekedésével kell számolniuk a vizsgálatot kezdeményező hatóságoknak is, így a bűnügyi költségek is növekednek valamelyest az elkövetkezendő időkben.

A kormányrendelet tervezetéhez javaslatot nyújtott be a FAKOOSZ és a Kasszaorvosi Szövetség is. (A témáról bővebben a Praxismenedzsment 2. évf., 1. számában olvashatnak.)

Az új díjtételtáblázat

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink