2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Ismét lesz motoros felvonulás a mellrák ellen

Havonta 5 percen múlhat a magyar nők élete

1985 óta október a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month), október elseje pedig a Mellrák elleni küzdelem Világnapja. Évente nagyjából 9000 új emlődaganatos beteget diagnosztizálnak, akiknek a többsége nő, ám a férfiakat sem kerüli el ez a betegség.

A Magyar Rákellenes Liga idén negyedik alkalommal tart sajtóeseménnyel egybekötött motoros felvonulást,amelynek célja, felhívni a figyelmet az emlőrákra és a szűrővizsgálatok fontosságára, valamint a rendszeres önvizsgálat végzésére.

A résztvevők a mellrák színében, rózsaszín pólóban, kiegészítőkkel szelik majd át motoron a várost.

Az esemény házigazdája: Rozványi Balázs – Magyar Rákellenes Liga, elnök

A motoros felvonulás indulásának időpontja: 2020.szeptember 26. (szombat) 14:00

A motoros felvonulás útvonala: Tranzit Art Cafe – Kosztolányi Dezső tér – Bartók Béla út – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbröntei tér – Apród utca – Ybl Miklós tér – Lánchíd utca – Clark Ádám tér – Széchenyi Lánchíd – Eötvös tér – József Attila utca – Andrássy út – Dózsa György út – Hősök tere

*

Évente több mint 500 ezer életet követel a mellrák a világon, pedig az időben észrevett daganat már nagy valószínűséggel gyógyítható. A magyar lakosság túlnyomó része tisztában van azzal, milyen módszerekkel fedezhető fel időben a betegség, mégsem tesznek a megelőzésért. A magyar nők 58 százaléka egyáltalán nem vagy nem rendszeresen végez önvizsgálatot az AVON legfrissebb kutatása alapján. Havonta 5 perc azonban sokak életét megmentheti.

Magyarországon évről évre emelkedik a rosszindulatú emlődaganattal diagnosztizáltak száma, 2016-ban 100 ezer lakosra vetítve 168,7 új beteget diagnosztizáltak mellrákkal, ami 26 százalékkal magasabb arány a 10 évvel korábbi statisztikánál[1]. Az egész világon magasak a számok a haláleseteket tekintve, évente több, mint fél millió életet követel globálisan a betegség az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint[2]. Dr. Drajkó Veronika, onkológus elmondta, hogy az időben diagnosztizált daganatnál 75 százalék esély van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessen az érintett személy.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek majdnem kétharmada tud mellrákos megbetegedésről a környezetében. Ennek ellenére úgy tűnik, mégsem tudatosul bennük annak lehetősége, hogy ők is érintettek lehetnek a problémával kapcsolatban. A kutatás szerint ugyanis a magyar nők nagy része tisztában van azzal, hogy mit kellene tennie, mégsem cselekszik. A 20 évnél idősebb válaszadók 84 százaléka az önvizsgálatot tartja a megelőzés legfontosabb módszerének, mégis, mindössze a harmaduk szán erre havi rendszerességgel néhány percet az életéből. A kutatási adatok alapján bár a 45-54 év közötti korosztály számára ingyenesen biztosított a mammográfiás szűrővizsgálat, mégis csupán 40 százalékuk él ezzel a lehetőséggel.

„Szeretnénk elérni, hogy az önvizsgálat havonta legalább egyszer a figyelmünk középpontjába kerüljön, és váljon a rendszeres havi rutin részévé. Ezért idén ősszel elindítottuk az „Önfigyelem Napja” mozgalmat. Létrehoztuk az „AVON19 – Az Önfigyelem Napja” Facebook eseményt, ahol havonta emlékeztetjük a csatlakozókat az önmagunkra figyelés, a melleink rendszeres önvizsgálatának fontosságára” - nyilatkozta Kósa Anita, az Avon szóvivője. – „Havi 5 perc önfigyelemmel számos esetben időben észrevehetővé, diagnosztizálhatóvá válik az emlőrák, amivel sok nő egészségét meg lehet óvni, akár az életét is meg lehet menteni.”

A kutatás szerint a 20 évnél idősebb nők negyede azért nem végzi el a rendszeres önvizsgálatot, mert nem tudja, hogyan kell. Pedig a szakértők szerint ez a megoldás a megelőzés első, legfontosabb lépése.

Önvizsgálatot legkésőbb 20 éves kortól, havonta érdemes végezni, lehetőleg azonos időpontban, a menstruációs periódust követően. Fontos, hogy az első alkalommal inkább csak ismerkedjünk a saját mellünkkel, az ilyenkor kitapintott csomók általában ártalmatlanok. Inkább azokra az elváltozásokra kell odafigyelnünk, amit innentől tapintunk ki. A legapróbb elváltozás esetén is forduljunk orvoshoz” - hívja fel a figyelmet az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

A mellek önvizsgálatáról több mint 30 évvel ezelőtt készült utoljára oktatófilm, ami mostanra elavult, nem alkalmas a fiatalok elérésére. Az AVON csapata ezért készített 2019-ben egy új videót, amelyet iskolákban alkalmaznak a felvilágosító órák keretein belül, valamint ingyenesen hozzáférhetővé tettek online, hogy bárki megtanulhassa az önvizsgálat lépéseit.

 

*Az AVON kutatásáról

Az adatfelvétel időpontja: 2020 augusztus 24- 27.
Az adatfelvétel módja: Pulzus kutatási applikáció
A kutatás mintanagysága: 1019 fő

A kutatási minta összetétele: A kutatás 1019 fős mintája a végső válaszadói minta a 18 éves és idősebb, magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és iskolai végzettség és település típus szerint. A kutatás végső mintájába a 20 év feletti nők és a 25 évnél idősebb férfiak kerültek leválogatásra. A kutatás végső mintája - 889 fő. Az applikációban a technológiai sajátosságok miatt a fiatalabb korosztály felülreprezentált. Ezért a reprezentativitás elérése érdekében az ilyen korú válaszadók csak egy részét válogattunk be – véletlenszerűen – a végső mintába. Az idősebb válaszadókat automata telefonhívásos módszerrel értük el.



[1] https://www.ksh.hu/thm/2/indi2_8_1.html

[2] https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/breast-cancer/en/

(forrás: VM Sajtóiroda, fhcafe.hu)
hirdetés

Könyveink