hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Hatásosnak bizonyult az alacsony dózisú eszketamin posztnatális depresszió terápiájában

A The British Medical Journal folyóiratban április 10-én jelent meg a Pekingi Egyetemi Klinika kutatóorvosai által végzett NCT04414943 klinikai vizsgálat eredményeinek összefoglaló közleménye. Ebben a vizsgálatban a kutatók azt értékelték, hogy a szülés után adott alacsony dózisú eszketamin javítja-e a szülés utáni depressziót a szülés előtt már depresszióban szenvedő nőknél.

A szülést követő depresszió gyakori a nők körében, különösen az alacsony jövedelmű országokban, és negatív következményekkel jár mind az anya, mind a gyermeke számára. A depresszióban szenvedő anyák gyakran szorongást és alacsonyabb kötődést éreznek. Gyermekeik nagyobb valószínűséggel tapasztalnak viselkedési és érzelmi problémákat, valamint hosszú távú pszichológiai és fejlődési zavarokat. A rossz fizikális egészségi állapot, a szociális támogatás hiánya, az alacsony társadalmi-gazdasági szint, az elégtelen iskolázottság és az erőszaknak való kitettség mind a szülés előtti depresszió kockázati tényezői. A szülés előtti depresszió pedig a szülés utáni depresszió elsődleges prediktora, és kezelésében esetenként gyógyszeres terápiára van szükség. Az eszketamin, egy gyorsan ható antidepresszáns, potenciális előnyöket kínál a terápiarezisztens depresszió kezelésében, de hatása a perinatális depresszióban szenvedő nőkre nem volt ismert. A korábbi tanulmányok főként a császármetszéses szülésekre összpontosítottak, kihagyva a vizsgálatokból a már depressziós vagy a posztnatális depresszió magas kockázatának kitett anyákat.

A mostani randomizált, placebo kontrollos, kettős vak vizsgálatban a kutatók arra keresték a választ, hogy a közvetlenül a szülés után beadott alacsony dózisú eszketamin csökkenti-e a szülés előtti depresszióban szenvedő anyák depresszióját 42 napon keresztül. A kutatók a vizsgálatot Kína öt kórházában végezték 2020. június 19. és 2022. augusztus 3. között. A vizsgálatba 18 éves vagy annál idősebb, enyhe, közepes vagy súlyos szülés előtti depresszióban szenvedő várandós nőket vontak be (Edinburghi Postnatalis Depresszió Skála (EPDS) pontszám: 10 vagy magasabb). A vizsgálatból kizárásra kerültek a terhesség előtti hangulatzavarban, súlyos terhességi komplikációkban, súlyos kardiovaszkuláris betegségben, refrakter magas vérnyomásban vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő nők. A kutatók 1:1 arányban randomizálták az édesanyákat az eszketamin csoportba (0,20 mg testsúlykilogrammonként) vagy a placebo csoportba. A gyógyszereket intravénásan adták be a szülés utáni első 40 percben. A vizsgálat elsődleges végpontja a szülést követő 42 napos időszakban megfigyelt súlyos depressziós epizódok száma volt. A másodlagos végpontok közé tartoztak az EPDS-pontszámok a szülés utáni 7. és 42. napon, valamint a Hamilton Depresszió Értékelő Skála (HDRS) pontszáma 42 nappal a szülés után.

A kutatók összesen 364 nőt randomizáltak a két karra, a résztvevők átlagéletkora 32 év volt. A 42 napos vizsgálati időszak során 12 (6,7%) eszketamint és 46 (25%) placebót kapó nőnél alakult ki súlyos depressziós epizód. Az eszketaminnal kezelt nők EPDS-pontszámai a 7. és a 42. napon alacsonyabbak voltak (medián különbség -3). Az eszketamin kezelésben részesülő nőknél a szülés után 42 nappal a HDRS-pontszámok is alacsonyabbnak bizonyultak (átlagos különbség, -4). A neuropszichiátriai mellékhatások (köztük: szédülés, kettős látás és hallucinációk) előfordulása nagyobb volt az eszketamint kapó egyének (45%, n=82) mint a placebót kapók körében (22%; n=40); a tünetek azonban minden esetben 24 óránál rövidebb ideig tartottak, és gyógyszeres kezelést egyik sem igényelt.

Összességében a vizsgálat megállapította, hogy a szülés után közvetlenül beadott egyszeri, alacsony dózisú (0,2 mg/ttkg) eszketamin adag csaknem háromnegyedével csökkentette a súlyos depressziós epizódokat a szülés előtti depressziós tünetekkel küzdő nők körében a szülés utáni 42. napig tartó időszakban. Az eszketamin növelte ugyan a neuropszichiátriai tünetek gyakoriságát, de ezek átmeneti jellegűek voltak, és nem igényeltek gyógyszeres kezelést. Úgy tűnik, hogy az alacsony dózisú eszketamin antidepresszáns hatása tovább tart a szülés előtti depresszióban szenvedő nőknél, mint a depresszióban szenvedők teljes populációban. További elemzésre van szükség annak megállapítására, hogy ez a hatás a szülést követő 42. nap után is fennáll-e.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Esketamine after childbirth cuts risk of postnatal depression by three-quarters

Efficacy of a single low dose of esketamine after childbirth for mothers with symptoms of prenatal depression: randomised clinical trial

NCT04414943 - Low-dose S-ketamine in Women With Prenatal Depression

Irodalmi hivatkozás:

Wang et al.: Efficacy of a single low dose of esketamine after childbirth for mothers with symptoms of prenatal depression: randomised clinical trial. BMJ 2024;385:e078218

Anemone123 képe a Pixabay-en
Anemone123 képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink