hirdetés
2025. június. 30., hétfő - Pál.
hirdetés

 

Hatásos a szív-érrendszeri rizikó csökkentésében a Portfolio étrend

A BMC Medicine folyóiratban május 21-én jelent meg a University of Toronto kutatóinak cikke, amely szerint a növényi alapú „Portfolio Diet” étrend hatékonyan csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát.

A tanulmány közel 15 ezer amerikai személy adatainak elemzésével készült, és ez az első olyan munka, amely összefüggésbe hozza a Torontói Egyetem Temerty Orvostudományi Karának professzora, David Jenkins által még 2003-ban kidolgozott étrendet a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb halálozási arányával és az összes okból bekövetkező halálozással.

A Portfolio Diet egy olyan növényi alapú étrend, amely nem szigorú előírásokkal dolgozik, hanem öt olyan étrendi mintát vesz alapul, amelyekrőlkimutatták, hogy csökkentik a koleszterinszintet, és ezeket ötvözi egymással. A koleszterinszint csökkentése érdekében az étrendet alkalmazó személy „befektethet” bármelyik mintába, esetleg egynél többe, vagy akár mindegyikbe – mint egy részvényportfolió esetében.

Még ezeknek az ételeknek a kis mennyiségű hozzáadása is, például pár szem dió vagy egy maréknyi főtt bab, jótékony hatással lehet az egészségre – nyilatkozta Meaghan Kavanagh, a cikk első szerzője. – Nem kell szigorú étrendet követni ahhoz, hogy pozitív változást érjünk el.

A résztvevők pontokat kaptak a Portfolio étrend minden külön kategóriájába tartozó ételek fogyasztásáért, vagyis a diófélékért, a növényi fehérjékért (például bab vagy tofu), a viszkózus rostforrásokért (például alma vagy zabpehely), a fitoszterolokban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag ételekért (például dúsított margarin vagy olajok). Az értékelés során viszont a kutatók pontokat vontak le a magas telített zsír- és koleszterintartalmú ételek fogyasztásáért. Azok, akik a legszigorúbban betartották a diétát, kevesebb rizikófaktorral rendelkeztek, beleértve a magas vérzsírszintet, a gyulladásos markereket és a magas vércukorszintet. Emellett 16%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, 18%-kal alacsonyabb a koszorúér-betegség kockázata, és 14%-kal csökkent körükben az összes okból származó halálozás. Még az étrend mérsékelt betartása is jelentős előnyökkel járt, többek között 12%-kal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, 14%-kal csökkentek a koszorúér-betegség rizikója, és 12%-kal csökkent az összes okból bekövetkező halálozás.

A tanulmányt John Sievenpiper, a St. Michael's Hospital, Unity Health Toronto kutatóorvosa, valamint a Torontói Egyetem Temerty Orvostudományi Karának táplálkozástudományi és orvostudományi professzora vezette, a kutatócsoport 24 órás retrospektív étkezési kérdőívekre és korábbi tanulmányokból származó étkezési gyakorisági kérdőívekre alapozta eredményeit. Kavanagh szerint a korábbi kutatások során az adatfelvétel során sok étel kimaradhatott:

– Sikerült egy árnyaltabb képet kapnunk arról, hogy az emberek hogyan táplálkoznak: korábban például nem tettünk különbséget a különböző zsírok között. Személyes példa, hogy amíg Georgia államban dolgoztam, megfigyeltem, hogy ott sok ételt zsírral főznek. Tehát amikor az emberek például azt írták le, hogy babot készítenek zsiradékkal, fontos volt megjegyezni, hogy milyen zsiradékot használtak, mert a zsírban több telített zsír van, mint például az olívaolajban.

Míg a Portfolio diétáról szóló eddigi kutatások többsége az idősebb felnőttekre összpontosított, egy másik tanulmány fiatalok körében vizsgálta az étrend egészségre gyakorolt hatásait: ebben a kutatók a Toronto Nutrigenomics and Health Study adatai alapján körülbelül 1500, etnikailag és kulturálisan sokszínű, 20 év körüli embert vizsgáltak meg.

Meg akartuk érteni, hogy ezek az étkezési szokások hogyan hatnak a fiatalabb, általában egészségesebb populációkra – nyilatkozta a cikk első szerzője, Victoria Chen. – Eredményeink szerint még ebben az alacsony kockázatú csoportban is a Portfolio étrend szigorúbb betartása alacsonyabb LDL-koleszterinszinttel és más kardiovaszkuláris kockázati tényezőkkel, köztük összkoleszterinszinttel és alacsonyabb vérnyomással volt összefüggésben. Mivel ez a kohorsz alacsony kockázatú és jó általános egészségi állapotú volt, LDL-koleszterinszintjük eleve meglehetősen alacsony értéket mutatott. És még így is jelentős, kedvező összefüggéseket tudtunk megfigyelni a Portfolio étrend és a kockázati tényezők között. A rizikófaktorok kumulatív expozíciójának figyelembe vétele ráébresztett minket arra, hogy ez az étkezési mód hosszú távon milyen hatással lehet az egészségre.

A Portfolio étrend 50%-ának betartása fiatal felnőttkorban körülbelül hat évvel késleltetheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedését az élet későbbi szakaszában, a teljes betartás pedig akár 13 évvel is késleltetheti azt.

Chen és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a fiatal felnőttkorban végzett étrendi beavatkozások különösen fontosak, mivel az egyes életszakaszokban bekövetkező változások – például az első alkalommal való elköltözés otthonról vagy az iskola befejezése – korábban általában negatív hatással volt az étrend minőségére.

Amikor terápiás étrendre gondolunk, nem a huszonévesek azok, akik elsőkéntaz ember eszébe jutnak – összegzett Chen. – Megállapítottuk, hogy a Portfolio étrend néhány könnyen betartható pontja máris része volt a fiatalok étkezési szokásainak. Az ilyen csoportoknál könnyű beépíteni életmódjukba az olyan ételek fogyasztását, mint a diófélék, a gyümölcsök, különösen a bogyós gyümölcsök, megteremtve ezzel a jobb hosszú távú egészség alapjait.

Photo by Karoline Stk on Unsplash
Photo by Karoline Stk on Unsplash

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Doubleserving of evidence underscorespower of plant-based diet for heart health

The portfoliodietary pattern and risk of cardiovascular disease mortality during 1988–2019 in US adults: a prospectivecohort study

Portfolio diet and LDL-C in a young, multiethniccohort: cross-sectional analyses with cumulativeexposuremodeling

Irodalmi hivatkozás:

Meaghan E. Kavanagh et al, The portfoliodietary pattern and risk of cardiovascular disease mortality during 1988–2019 in US adults: a prospectivecohort study, BMC Medicine (2025). DOI: 10.1186/s12916-025-04067-1

Victoria Chen et al, Portfolio diet and LDL-C in a young, multiethniccohort: cross-sectional analyses with cumulativeexposuremodeling, BMC Public Health (2025). DOI: 10.1186/s12889-025-22479-9

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink