hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Hatályon kívül helyezett 3 jogszabályt az új egészségügyi kormányzat

Hatályon kívül helyezett 3 jogszabályt az új egészségügyi kormányzat, olyanokat, amelyek július 1-től léptek volna érvénybe. Cserháti Péter, a Nezeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) helyettes államtitkára szerdai tájékoztatóján bejelentette, hogy a kórházakra érvényes új minimum feltétel-rendszer, a patikusokra rótt ellenőrzési kötelezettség, valamint az orvosok közreműködési szerződéseinek megszüntetése működésképtelenné tette volna az egészségügyi ellátást.

Cserháti Péter szerint szükség van minimumfeltétel rendszerre, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ennek képtelenek lennének a kórházak megfelelni. Ráadásul az ÁNTSZ-t, amelynek dolga az ellenőrzés, nem tartják alkalmasnak erre a feladatra. Hozzátette: marad a jelenlegi állapot, de később, miután például megoldották az ellenőrzés kérdését, megerősítették az ÁNTSZ-t, egyfajta feltételrendszert bevezetnek majd.

A betegek érdekei is sérültek volna attól a kötelezettségtől, amely a patikusokat terhelte volna július 1-től. Mivel a gyógyszerészeknek kellett volna ellenőriznie például a receptet felíró szakorvos jogosultságát, a készítmény támogatottságát, és még számos egyéb feltételt, a gyógyszer kiadás akadozott volna. A helyettes államtitkár azt elmondta: ha bevezetik ezt a hibás online ellenőrzési rendszert, akár az is előfordulhatott volna, hogy a betegek csak teljes áron jutnak gyógyszereikhez.

A működésképesség fenntartása érdekében az orvosok jelenlegi közreműködői szerződését is fenntartják. A helyettes államtitkár ezt azzal indokolta: akkora a szakorvos hiány, hogy muszáj engedni, több helyen dolgozni őket.

Cserháti Pétert - aki az Egészségügyi Bizottság szerdaI ülésén a kórházak jelenlegi helyzetéről számolt be - arról is kérdezték, hogy mit kívánnak tenni a súlyponti kórházakkal. A helyettes államtitkár szerint a jelenlegi struktúra nem vált be. Elmondta azt is: a jövőben döntő szerepet szánnak a megyei kórházaknak, és sokkal átláthatóbbá teszik a betegutakat, a területi ellátási kötelezettségeket. Megjegyezte: jelenleg kaotikus helyzet van e téren, a legdrámaibb a helyzet Budapesten, ahol a mentősnek egy könyvből kell kitalálnia, hogy egyes esetekben hova vigye a beteget, hol talál megfelelő szakorvost.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink