hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Hat helyett tíz év?

Megfontolják a halasztási kérelmeket

Az Európai Unió határozott szándéka, hogy a jelenlegi hatról tíz évre terjesszék ki a gyógyszertörzskönyvek úgynevezett adatkizárólagossági időtartamát. Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg hat esztendő elteltével nyílik lehetőség arra, hogy a generikus gyártók hozzáférjenek az innovatív készítmények törzskönyvi adataihoz és ennek alapján piacra lépjenek az eredeti hatóanyagok másolt vagy új eljárással kifejlesztett változatával, addig a jövőben erre csak tíz év múltával lenne módjuk.

Az Unióhoz májusban csatlakozó országok mindegyike, így hazánk is várhatóan halasztást kér a szigorítás bevezetése előtt - erről maga Kökény Mihály miniszter nyilatkozott még decemberben. Ez nemcsak a nemzetek gazdasági, de a betegek érdekeit is szolgálná, hiszen ha egy hatóanyag generikumként kerül a piacra, ára jóval kedvezőbb, mint az originális terméké. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének számításai szerint abban az esetben, ha Magyarország nem kap derogációt a törzskönyvi adatkizárólagosságban, az egészségbiztosítónak évi 60, a betegeknek pedig 15 milliárd forintos többletkiadással kell számolniuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés