hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hat gyakori orvosi tévhit

Rengeteg tévhit és féligazság él a köztudatban. Ezek többsége ártalmatlan, de amikor már az orvosok is kezdik elhinni ezeket, az aggodalomra adhat okot – írja a Medipress alapján a hvg.hu.

A British Medical Journal folyóirat egyik tanulmánya több gyakori orvosi tévhitet boncolgat.

Naponta legalább nyolc pohár vizet kell inni

Rachel Vreeman kutató szerint nincs orvosi bizonyíték arra, hogy ilyen sok vízre lenne szükségünk. Ez a mítosz az amerikai táplálkozási tanács egy 1945-ben kiadott ajánlására vezethető vissza, amely napi nyolc pohár folyadék elfogyasztását javasolja. Az idő múlásával a folyadék szót vízzel helyettesítették, pedig a zöldségek, a gyümölcsök, a kávé és más folyadékok is számítanak.

A köröm és a haj a halál után is nő

A megkérdezett orvosok először azt gondolták, ez igaz. Amikor azonban átgondolták, rájöttek, hogy lehetetlen. Vreeman elmondta, hogy a bőr kiszáradásával a lágyszövetek, különösen a bőr összehúzódik. A köröm sokkal feltűnőbbnek látszik a kiszáradt bőr mellett. Ugyanez igaz a haj esetében is: mivel a bőr visszahúzódik, a haj jobban kiemelkedik.

Agyunk mindössze 10 százalékát használjuk

Az orvosok és a humoristák egyaránt előszeretettel emlegetik ezt a tévesen Albert Einsteinnek tulajdonított kijelentést. Az MR, PET és más képalkotó vizsgálatok azonban nem mutatnak inaktív agyi területeket. Az agysejtek a vegyületek feldolgozását követő anyagcserevizsgálatok során sem mutatnak inaktív területeket.

A félhomályban olvasás rontja a látást

A kutatók nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a félhomályban olvasás maradandó látáskárosodást okozna. Az igaz, hogy megterheli a szemet, és átmenetileg csökkenti a látásélességet, ez azonban pihenés után elmúlik.

Veszélyes a mobiltelefon a kórházakban

Nem történt még olyan haláleset, amely alátámasztaná ezt a feltételezést. A kevésbé súlyos interferenciákról szóló történeteket pedig többnyire elbeszélésekből ismerjük. Egy kutatásban a mobilok csupán az orvosi műszerek 4 százalékánál okoztak interferenciát, de csak akkor, amikor 90 centiméternél közelebb voltak a készülékhez.

További egészségügyi tévhitek és legendák a hvg.hu oldalán

(forrás: Medipress / hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés