hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hasznos szubterápiás dózis

Tetracyclin–methotrexat-kombináció

Fokozható-e a methotrexat hatékonysága az eddig vizsgált minocyclinnél jóval olcsóbb doxycyclinnel reumatoid artritiszben?

Egy régi elmélet szerint a reumatoid artritisz (RA) kialakulásában szerepe lehet a mycoplasma-fertőzésnek, ezért próbálták ki a tetracyclinek hatását ebben a kórképben. Bár az elméletet megcáfolták, az antibiotikumok mégis jó hatásúnak bizonyultak, különösen akkor, ha a specifikus antireumás szerek kiegészítéseként adták őket. Nemrég kimutatták, hogy az RA első vonalbeli kezelésére adott methotrexat (MTX) hatékonyságát fokozni lehet, ha tetracyclinnel kombinálva adják.
A tetracyclin–MTX-kombináció esetében elsősorban a minocyclinre vonatkozóan vannak adatok. Mellékhatásaként gyakran kell hiperpigmentációval és szédüléssel számolni. Ráadásul ez a szer lényegesen drágább, mint a több évtizede forgalmazott doxycyclin. Egy egyesült államokbeli vizsgálatban (Arthritis & Rheumatism 2006;54:621–627) azt elemezték, hogy frissen diagnosztizált, reumafaktor- pozitív RA esetén az MTX hatékonysága a jóval olcsóbb doxycyclinnel is fokozható-e, illetve, hogy a kombináció hatékonysága milyen doxycyclin-dózis mellett optimális.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. VÁSÁRHELYI BARNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés