hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hasznos fekete leves

Kávéval a cukorbetegség ellen

Sok kávé fogy a világon, mégis alig néhány közlemény foglalkozik azzal, milyen kapcsolatban áll ez a cukorbetegséggel – állapítják meg közleményükben a finn Országos Epidemiológiai Intézet munkatársai. Ez a negyedév rácáfol állításukra: az Annals of Internal Medicine januárban, a JAMA márciusban közölt elemzést e témában.

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú diabétesz előfordulását – áll az Annals of Internal Medicine januári közleményében. A napi körülbelül hat hosszú (2,3 deciliteres) kávét fogyasztó férfiak körében felére, a nőknél 70 százalékára csökkent a 2-es típusú diabétesz előfordulása azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak feketét. Az eredmény mindkét nemre vonatkozóan statisztikailag szignifikáns változást jelent.

A szerzők két jelentős méretű vizsgálat alanyainak adatait öszszesítették, így az eredmények 12 éven át követett 41934 férfi, illetve 18 éven át figyelemmel kísért 84276 nő állapotának alakulása alapján születtek meg. Ha 1-nek tekintették azok kockázatát, akik egyáltalán nem kávéztak, akkor a napi 4-5 kávét fogyasztó férfiak kockázata 0,71-nek, a hatot vagy többet fogyasztóké 0,46-nak adódott. Ugyanez a két adat a nőknél 0,70 és 0,71, vagyis náluk napi 5 kávé után nem tapasztaltak további javulást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bokor Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés