2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Három hónapos a legfiatalabb újszíves

Sikeres szívátültetést hajtottak végre egy három hónapos csecsemőn a múlt héten a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – közölte az intézet főigazgatója hétfőn.

Ofner Péter főorvos kiemelte: a kisfiú a legfiatalabb beteg, aki eddig Magyarországon új szívet kapott. A műtétet múlt csütörtökön végezték el, az 5 kilogrammos kisfiú állapota azóta stabil.

Az intézet bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

A magyarországi szívátültetés huszadik évfordulójáról január elején a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján emlékeztek meg. Merkely Béla, a klinika elnöke akkor elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban. Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent. Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak szervhez.

Az Eurotransplant révén először április végén egy súlyos szívelégtelenségben szenvedő, 46 éves nő kapott új szívet a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbben. Nem sokkal később szintén e tagságnak köszönhetően egy gyermek kapott új vesét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján.

(forrás: MTI)