hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Harmincmilliárd forint a kórházak adóssága

Március végén majdnem elérte a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága – derül ki a Világgazdaság írásából.

A február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott az intézményekben. A Magyar Államkincstár adatai szerint az arra kötelezett 604 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatást. Az adós intézmények száma 294, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 152 intézmény rendelkezik.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma körülbelül négy és fél ezerre tehető – mondta a Világgazdaságnak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, annak ellenére sem, hogy a kórházak Covid-üzemmódban működtek, működnek. Elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátáson keresztül egészen a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök biztosításáig. Persze hangsúlyeltolódások vannak: például megnőtt a higié­nés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás – részletezte a főtitkár.

A 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben. Rásky László szerint most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is. Az OSZ főtitkára a lapnak jelezte: mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra.
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink