hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Hanghullám a koszorúér-műtét után

Osztrák kutatók szerint jobb lehet azoknak a betegeknek az életminősége, akiknek a szívét a koszorúér-műtét után hanghullámokkal is kezelik, írja a hvg.hu.

Az osztrák Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatói hanghullámok segítségével próbálták gyógyítani a sérült szívizmot, röviddel a koszorúér-műtét után. A kutatók ehhez egy „űrhajszárító” néven emlegetett eszközt használtak, közli a lap.

A BBC azt írja, a körülbelül 10 percig tartó eljárás célja, hogy serkentse az új erek növekedését a szívroham után sérült vagy heges területen. Hasonló technikát alkalmaznak már a gyógyítás más területén: hanghullámokkal kezelik például a sérült inakat, szalagokat, valamint az erekciós zavarokat is.

A European Heart Journal című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az osztrák szakemberek összesen 63 beteget vontak be a kutatásukba. A betegek felét hanghullámokkal kezelték általános érzéstelenítés mellett, míg a többiek álkezelést kaptak. Egy évvel a kísérlet elvégzése után a szív által pumpált, oxigénnel teli vér mennyisége az első csoport esetében 11,3 százalékkal, míg a kontrollcsoport esetében 6,3 százalékkal nőtt. A hanghullámokkal kezelt betegek többet tudtak pihenés nélkül mozogni, és jobb életminőségről számoltak be.

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink