hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hamarosan rendeződik a betegszállítás helyzete

Legalábbis a Szolnokon, ahol jelenleg ideiglenes működési rend szerint a megye betegszállítással foglalkozó szolgáltatói és egy megyén kívüli szolgáltató végzi 2010. október 7-től.

A szolnoki Betegszállító Bt. ez év október 6-ától nem tudja ellátni vállalt feladatát.

— Csak alkalmanként segítünk be a betegszállítóknak — tájékoztatott Kardos József, megyei vezető mentőtiszt a napokban. — Mindez napi néhány esetet, főként fekvőbetegek szállítását jelenti részünkről.

Október elején a Betegszállító Bt. autói reggel még eljuttatta a betegeket a kezelésekre, de délután már nem ment értük. Több helyen órákig nem lehetett tudni, hogy a páciensek hogyan jutnak majd haza. Kérdés volt az is, hogy másnap, azaz szerdán a halaszthatatlan kezelésekre – például műveseellátásra – szorulók miként érik majd el a dialízisállomásokat.

Mivel azonban a művese-kezelt betegek nem maradhattak ellátatlanul, akkor a mentősök vállalták át a szállításukat október 6-án. Gyors segítségként, főigazgatói utasításra több mentőautót állítottak szolgálatba.

Dr. Debreczeni Sára helyettes regionális tisztifőorvostól megtudtuk, hogy a betegszállítási feladatokat jelen ideiglenes működési rend szerint a megye betegszállítással foglalkozó szolgáltatói és egy megyén kívüli szolgáltató végzi 2010. október 7-től.

— A kiesett kapacitás újraosztása megtörtént, a működési engedélyek kiadása folyamatban van, az újonnan kialakított területi ellátási kötelezettségnek megfelelően — tájékoztatott. — A mentők október 6-án szállították a betegeket, azóta egy-egy fekvőbeteg szállításában vettek részt. A betegszállítás helyzetének végleges rendeződése várhatóan rövidesen befejeződik Szolnokon és környékén.

Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint összeomlás előtt áll az ágazat:azonnal pluszpénzre van szükség, vagy szigorítani kell az igénybevételt.

Idén januárban a szervezet már megkongatta a vészharangot, és az egészségügyi miniszterrel folytatott sikertelen egyeztetés után a miniszterelnöktől és a kormánytól várta a segítséget: finanszírozási gondokra hivatkozva egymilliárd forintos pluszpénzt kértek.

Az egyesület elnöke, Bíró Ferenc október elején úgy fogalmazott: Kritikus helyzetben van a betegszállítás, az ágazat alulfinanszírozott, és elmaradt a betegszállítás pénzbeli és jogszabályi korrekciója. Hozzátette, a betegszállítási árak európai viszonylatban Magyarországon a legalacsonyabbak.

(forrás: szoljon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés