hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hálózatkutatás: karriert és egészséget is lát

Barabási Albert László vehette át a Moholy Alapítvány Nagydíját. A hálózatkutató fizikussal ebből az alkalomból készített interjút az InfoRádió.

Sok területen mozgok, ezért számomra nagy öröm, ha egy olyan közösség ismer el, amelyben nem vagyok aktívan jelen, mondta az InfoRádió kérdésére Barabási Albert László. A hálózatkutató fizikus a Moholy Alapítvány Nagydíja különösen nagy élmény számára, mert óriási híve Moholy-Nagy László munkásságának, ezért szimbolikus jelentőségűnek tartja a díjat.

Barabási Albert László arról is beszélt, hogy hagyományosan a matematika foglalkozott a hálózatokkal, és foglalkozik is: például olyan kiemelkedő matematikusok, mint Lovász László, Erdős Pál, Bollobás Béla. Amit mi hoztunk a témába, hogy miként néznek ki a valódi hálózatok, és ehhez szükség volt a fizikus-szemléletre, mondta. Új modelleket is kellett építeni, és kiderült, hogy ehhez a fizikus-eszköztár nagyon is alkalmas.

Nem feltétlenül az internet a legnagyobb hálózat, vélekedett Barabási Albert László. Mint mondta: el kell gondolkozni azon, mit jelent, hogy egy háló nagy? Ott van a legtöbb csomópont? Ebből a szempontból a világháló a legnagyobb. Más szempontból az elektromos hálózat a nagyobb. Emberi szempontból a társadalmi hálózat a legfontosabb, az egészségünket viszont a sejtjeinken belüli fehérje-hálózat befolyásolja.

Rengeteg hálózat létezik a környezetünkben, amelyek különböző mértékben határozzák meg az emberek életét, karrierjét, munkáját, hangsúlyozta. Azt kutatják, mi a közös ezekben a hálózatokban, és hogyan lehet ezeket matematikailag leírni.

A beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink