hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hálózat a szepszis ellen

Az alakuló hálózat célja a sürgősségi ellátásban a szeptikus betegek halálozási arányának csökkentése – számol be a baon.hu.

A sürgősségi betegellátásban az egyik legnagyobb kihívás a szeptikus betegek ellátása. Léteznek kiváló nemzetközi standardok, ám a napi betegellátás rutinfeladatai között nagyon nehéz időt és erőt találni a folyamatos fejlesztésre, minőségi klinikai auditokra. Most öt kórház szakemberei megalapították a Magyar Sürgősségi Szepszis Hálózatot, azzal a fő céllal, hogy 2022 végéig megpróbálják a hazai sürgősségi ellátásban a nemzetközileg elvárható szintre csökkenteni a szepszis halálozási adatait. Mindezt dr. Pető Zoltán, egyetemi docens, a szegedi SBO osztályvezető főorvosa jelentette be a baon.hu szerint a Sürgősség, neurológia és infektológia című képzésen.

Magyarországon évente 25-30 ezer ember veszti életét szepszisben, ez az egyik vezető halálok hazánkban. Kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, nagyon nehéz diagnosztizálni és kezelni. Sőt, a szakemberek is bajban vannak a pontos meghatározásával, nincsen egyetemleges definíciója. Általában elmondható, hogy a szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre, amelynek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció. Ez egy idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és fertőzés helyétől távol lévő szerveket is érinti a betegség. Szeptikus sokk esetében az alacsony vérnyomás miatt a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ilyenkor azonnali intenzív ellátás kell.

(forrás: Baon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés