hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Hadüzenet a cigarettának

Brüsszel drákói szigorításokat tervez

A közeljövőben várhatóan élesedni fog a dohánygyártók és a dohányzásellenesek harca. A világ és az Európai Unió országai ugyanis minden eddiginél szigorúbb szabályozással igyekeznek visszaszorítani a milliók életét követelő káros szenvedélyt. A különféle dohánytermékeknek Magyarország is hadat üzent, ám a hazai szabályozásban bőven akadnak hibák.

Jelenleg összesen 1,2 milliárd ember dohányzik a földön – állítja az ENSZ egészségügyi világszervezete. A WHO becslése szerint a különböző füstölnivalók évente négymillió ember halálát okozzák. A fejlett országok közül Európában rosszabb a helyzet, az öreg kontinensen minden harmadik felnőtt cigarettázik, míg az Egyesült Államokban csak minden ötödik. Egy tavalyi felmérés szerint a magyar férfilakosság körében gyakoribb jelenség a dohányzás, mint Nyugat-Európa országaiban. A magyar nők közül kevesebben rabjai ugyan e szenvedélynek, mint a Lajtán túli államokban, de az elmúlt években nőtt az arányuk. Magyarországon az elmúlt harminc évben legalább 800 ezer áldozata volt a cigarettának, jelenleg évente 28-30 ezer ember hal meg a dohányzás okozta különféle betegségekben.

Szinte mindent tiltanának

Nem csoda, hogy szinte mindenütt a világon igyekeznek visszaszorítani a dohányzást. A WHO például tavaly év végén megkezdte egy olyan nemzetközi konvenció kidolgozását, amely globális szinten és kötelező rendelkezésekkel igyekszik felvenni a harcot a befolyásos dohánygyártó cégekkel. A tervezet előírná például a dohányipari termékek reklámozásának, illetve a dohányzáshoz kapcsolódó promóciós tevékenységnek a fokozatos beszüntetését. Az elképzelések szerint már nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világon mindenütt lehetőség nyílna a dohányzás áldozatainak kárpótlására, valamint törvényben tiltanák meg, hogy a kereskedők kiskorúaknak adjanak el dohányt. Kérdés persze, hogy milyen erős konvenciót sikerül majd tető alá hozni, hiszen a dohánylobbi nemegyszer megmutatta már az erejét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mihálovits András
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés