hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Gyógyszervizsgálat: „garancia semmire nincs”

A hazai klinikai gyógyszervizsgálatok kapcsán ír arról az MNO, hogy előfordul: a páciens számára hatásosnak bizonyuló terápiát is abba kell hagyni, ha kifut a kísérlet.

A gyógyszervizsgálat után, ha az adott készítmény hatásosnak bizonyult, a gyógyszergyártó cégnek elviekben kötelessége továbbra is gondoskodni arról a páciens számára – mondta lapnak Géczi Lajos, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Náluk ezért minden esetben szerepelnie kell a szerződésben, hogy a cég a kísérlet után is gondoskodik a beteg számára hatásos szerről, különben nem vállalják a vizsgálatot.

A lap azonban arra is hoz példát, hogy ez nem mindenütt történik így. Információik szerint például az Uzsoki Utcai Kórházban fordult elő, hogy a beteg számára hatásos kísérleti szert a vizsgálat után már nem adták.

– Esetünkben a kísérleti anyag a betegek 80 százalékának nem segített, 20 százaléknak viszont igen. Ám ez senkit sem érdekelt, a gyógyszergyár, minket legalábbis így tájékoztattak, azok számára sem gondoskodott tovább a gyógyszerről, akiknek hatásos volt – mondta lapnak egy sclerosis multiplexszel kezelt beteg hozzátartozója.

Az eset kapcsán ugyancsak megszólaltatott Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely a gyógyszervizsgálatokat engedélyezi, azt mondta: a klinikai vizsgálatok során a betegek térítésmentesen kapják a vizsgálati szert, a szponzornak viszont csak a vizsgálat idejére kell gondoskodnia róla. A továbbiakban a betegek általában a terápiás irányelveknek megfelelő kezeléshez térnek vissza. Az OGYÉI szerint kérhető, hogy a szponzor a vizsgálat után is gondoskodjon a készítményről, amíg az ténylegesen forgalomba nem kerül. Ez azonban csak egy lehetőség, garancia semmire nincsolvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

Könyveink