hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Gyógyszerrel drámaian csökkenthető az emlőrák kockázata

Nagyon jelentős eredményről számoltak be az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves találkozóján: az exemestane nevű szer jelentősen csökkenti a nagy kockázatú, posztmenopauzás nőkben az emlőrák veszélyét. Ez egy nemzetközi, randomizált, kettős-vak fázis 3 klinikai vizsgálatban derült ki, amelyben nagy szerepet játszottak a Buffalói Egyetem kutatói, és többezer nő vett részt benne.

A MAP 3 (Mammary Prevention Trial -3) elnevezésű vizsgálatot a kanadai NCIC Trials Group vezette. Az eredmények a New England Journal of Medicine online kiadásában jelentek meg június 4-én.

Mint azt dr. Jean Wactawski-Wende professzor, a Buffalo ExCel klinikai központ vezető kutatója, a közlemény egyik szerzője elmondta, összesen 4560 volt a vizsgált személyek száma, akik az USA-ban, Kanadában, Franciaországban, illetve Spanyolországban éltek.

A vizsgálat drámai eredménye szerint posztmenopauzás, nagy kockázatú nőkben, akiknek még nem volt emlőrákjuk, a Pfizer által gyártott aromatázgátló exemestane 65 százalékkal csökkentette az emlőrák előfordulását a placebóhoz képest. Emellett semmilyen jelentősebb toxikus hatás nem alakult ki, és az életminőség csak minimálisan romlott.

Mivel az exemestane-t már emlőrákon átesett nők ezrei használják a betegség kiújulásának megelőzésére, várható, hogy elfogadható lesz azok számára is, akikben nagy az emlőrák kockázata, és fontosnak tartják, hogy csökkentsék kialakulásának esélyét. Nagyon fontos pozitív eredmény, hogy az átlagos, 3 évig tartó utánkövetés során a nők nagyon jól tolerálták a gyógyszert, mivel azt a két gyógyszert – a tamoxifent és a raloxifent –, amelyek jelenleg engedélyezettek az emlőrák megelőzésére, nem minden nő tűri jól.

Míg a raloxifen és a tamoxifen szelektív ösztrogénreceptor modulátorok (antiösztrogének), az exemestane, amely aromatázgátló, más hatásmechanizmus révén hat. Az aromatázgátlók jelentősen csökkentik az ösztrogén szintjét a posztmenopauzás nőkben. Korai stádiumú emlőrák esetén hatékonyabban előzik meg a tumor kiújulását, mint a tamoxifen – elsősorban ez késztette a kutatókat most arra, hogy hatását egészséges, nagy kockázatú nőkben is megvizsgálják. A kutatás a maga nemében az első volt: korábban senki nem vizsgálta randomizált tanulmányban, hogy milyen mértékű védő hatása van egy aromatázgátlónak egészséges nőkben az emlőrák ellen.

Az eredmény szerint mintegy kétharmaddal csökkent az exemestane hatására az emlőrák kockázat: az exemestane ágon 11 nőben alakult ki emlőrák, míg a placebo ágon 32-ben. Ez évi incidenciára átszámolva azt jelenti, hogy az exemestane-t szedő nőkben 10 000 személyre 19 emlőrák esik, míg a placebocsoportban 55.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink