hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Bevált szíverősítő

A levosimendan (Simdax, Orion) szignifikánsan javítja a túlélési arányt dekompenzált szívelégtelenségben – állapították meg a CASINO (Calcium Sensitizer or Inotrope or None in Low output Heart Failure) vizsgálatban, amelynek eredményeit március 10-én ismertették New Orleansban, az Amerikai Kardiológiai Kollégium 53. Kongresszusán. A vizsgálat vezetője, a pireusi (Görögország) Tzanio Kórház kutatási igazgatója, Michael N. Zairis elmondta, hogy az új (Magyarországon 2003 márciusa óta forgalomban lévő) kalciumérzékenyítő gyógyszert placebóval és dobutaminnal hasonlították össze. Az eredmények hat hónapos túlélési arányra vonatkoznak, a vizsgálat alanyai pedig súlyos szívelégtelenség miatt kórházi ellátásra került (NYHA IV-es stádiumú, 35 százalékos vagy kisebb ejekciós frakciójú) betegek voltak. Végpontként a halál bekövetkeztét vagy a szívelégtelenség súlyosbodása miatti hospitalizációt értékelték. A tervek szerint a mortalitást 600 beteg bevonásával az 1., a 6. és a 12. hónap végén értékelték volna, ám a vizsgálatot a 227 betegnél leállították, mégpedig a levosimendan placebóhoz és dobutaminhoz viszonyított szembeszökő előnyösségét kimutató időközi elemzést követően. A levosimendannal a hat hónapos mortalitás 15,3 százalékos volt, a placebocsoportban 24,7 százalékos, a dobutamin-csoportban pedig 39,7 százalékos. Dr. Zairis szerint „az eredmények előrevetítik, hogy a levosimendan a dekompenzált szívelégtelenség standard terápiájává válhat”.

Salim Yusuf professzor, a kanadai Hamilton McMaster Egyetem Kardiológiai Osztályának vezetője szerint a levosimendan előnyösségének biztos alátámasztása szempontjából a vizsgálatot sajnálatosan korán állították le. „A dobutaminnal tapasztalt közel 40 százalékos mortalitás mégis útbaigazíthat” – tette hozzá a professzor.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Doctor´s Guide
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés