hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Gyógyszergyári hírek

Közzétették a PERTINENT eredményeit

Az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán, augusztus 31-én bejelentett eredmények megerősítik, hogy az ACE-gátló perindopril az endothelium működésének részleges helyreállítása révén mérsékli a koszorúér-betegség progresszióját, s ezzel csökkenti a kardiovaszkuláris események kockázatát. Az alvizsgálat vezetője, Roberto Ferrari professzor lapunk kérdésére is válaszolt.

Az EUROPA eredményei alapján egy éve tudjuk, hogy stabil koszorúér-betegség esetén a napi 8 mg perindopril szignifikánsan, 20 százalékkal csökkenti a kardiovaszkuláris eredetű mortalitás, a nem halálos szívinfarktus és az újraélesztéssel visszafordítható szívleállás összesített kockázatát. Feltételezték, hogy ez a vérnyomáscsökkentő hatáson túl a perindopril által az endothelfunkcióra és az ateroszklerózis kialakulásában szerepet játszó biomarkerekre gyakorolt hatás eredménye. E hipotézist kívánta igazolni az EUROPA alvizsgálata, a PERTINENT (PERindopril – Thrombosis, InflammatioN, Endothelial dysfunction and Neurohormonal activation Trial). Ennek első lépéseként egészséges önkénteseken, illetve az EUROPA alanyainak vérmintáival inkubált humán köldökvénamintákon megvizsgálták az endothelfunkciót legjobban jellemző két paramétert: az endothelsejtek apoptózisának mértékét, valamint a vaszkuláris homeosztázis fenntartásáért felelős, endothelsejt eredetű nitrogén-monoxid-szintetáz (ecNOS) expresszióját és aktivitását. Egyértelművé vált, hogy stabil koszorúér-betegségben csökken az ecNOS aktivitása és jelentősen fokozódik az endothelsejtek apoptózisa, amely az endothelium károsodásán keresztül ateroszklerózis kialakulásához vezet. Kimutatták, hogy a perindopril-kezelés egy év alatt szignifikánsan csökkenti az endothelsejtek apoptózisát és jelentősen növeli az ecNOS aktivitását, ami az endothelfunkció javulását és az ateroszklerózis prognózisának lassítását eredményezi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bokor Dóra
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés