hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Gyógyászati segédeszközpiac: Zavart éreznek az erőben

A magyar kkv-k járnak rosszul azzal a június 9-én elfogadott rendelkezéssel, amely kizárja a gyógyászati segédeszköz ellátási láncból a nagykereskedőket – írja  a Napi.hu.

Ellátási gondok mellett elbocsátásokhoz is vezethet az az új jogszabály, amely szerint társadalombiztosítási (tb) támogatással csak olyan gyógyászati segédeszköz (gyse) forgalmazható, melyet a forgalmazó az eszköz forgalomba hozójától szerzett be. A törvény kizárja a láncból a nagykereskedőket, akik ezért már nem szerződnek a hazai gyse gyártó kkv-kal. Mivel a gyártók logisztikai háttér nélkül nem tudják teríteni az árut, kénytelenek lesznek leépíteni felesleges kapacitásaikat – magyarázza a lap.

A helyzet maga a 22-es csapdája - fogalmaz a cikkben Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.  Világos, hogy a rendelkezés módosításra szorul, de parlamenti szünet alatt ez nem lehetséges, mire viszont ősszel lefut a változtatás, már késő lesz a vállalkozásoknak. Egy majdani, esetleges törvénymódosítás reményében nem vállalnak ilyen rizikót a nagykereskedő cégek. Egyedüli megoldás az lehet, véli a főtitkár, ha az államigazgatásban valamilyen módon deklarálnák, hogy a nagykereskedők továbbra is részei lesznek az ellátásnak, egy elfogadott, s ezzel egyelőre egyértelműen ellentétesen rendelkező törvény dacáraolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink