hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Gyermekorvosok határok nélkül

Kétnapos találkozón vesznek részt a Kárpát-medencei magyar gyermekorvosok Budapesten - írja az MTI.

A rendezvény pénteki megnyitóján Velkey György, a Bethesda Kórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke arról beszélt: a találkozó régóta váratott magára, s fontosnak tartja, hogy a gyermekorvosok között mindennapos, élő kapcsolat alakuljon ki.

Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy minden szakmában létrejöjjön egy olyan hálózat, amely az összetartozást, együttműködést erősíti. Hangsúlyozta azt a nemzetstratégiai célt, hogy a magyar gyarapodó közösség legyen. A helyettes államtitkár - utalva arra, hogy az idei a külhoni magyar kisiskolások éve - arra kérte a határon túli gyermekorvosokat, hogy tudatosítsák az iskolaválasztás előtt álló szülőkben, mennyire fontos, hogy magyar iskolába írassák gyermeküket, s így ők is a közösséghez tartozzanak.

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár ismertette a 2010 óta bekövetkezett változásokat, a Semmelweis Tervet, a betegutak követését, a bérfejlesztést és a rezidens ösztöndíjak bevezetését, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket. Szólt a kórházak állami fenntartásba vételéről és a struktúraváltásról és kiemelten fontosnak nevezte a határon átnyúló kezdeményezéseket és a határon túli magyarság orvosi kezelésének támogatását.

A Budapestre érkezett gyermekorvosok felkeresnek több gyermekkórházat, az Országos Kardiológiai Intézet Intenzív Gyermekszív Központját, valamint a Szent László Kórház Gyermekintenzív Osztályát és Gyermekcsontvelő Központját.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink